managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Oost-Europa versneld naar draadloos internet

Posted by managing21 on augustus 27th, 2007

Ook in Oost-Europe begint breedband op kruissnelheid te komen. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Research and Markets. De groei wordt geweten aan een groeiende concurrentie tussen de breedband-aanbieders en een verdere voltooiing van het netwerk. De hoogste breedband-penetratie wordt teruggevonden in Hongarije, maar de grootste groei in absolute cijfers komt voor rekening van Polen en Rusland.

Volgens Research and Markets hebben Polen en Rusland tijdens de voorbije zes jaar op het gebied van breedband in absolute cijfers de grootste groei gerealiseerd. Maar ook Tsjechië en Slovakije blijken hun inspanningen op dat vlak gevoelig op te drijven.Op het vlak van penetratie is Hongarije echter nog altijd Oost-Europees marktleider. In Tsjechië, Hongarije, Polen, Rusland en Oekraïne heeft men op dit ogenblik een breedbandcapaciteit van vijf megabits per seconde.

Toch blijkt Oekraïne volgens de onderzoekers nog relatief onderontwikkeld op het gebied van internet breedband. Dat heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met een gebrek aan geschikte infrastructuur en een beperkt aanbod op het gebied van residentiële breedband. Verder merkt Research and Markets op dat in een aantal Oost-Europese landen een versnelde overschakeling van vaste lijnen naar draadloos internet wordt gemaakt.