managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 28th, 2007

Het Taiwanese computerbedrijf Acer neemt de Amerikaanse computerfabrikant Gateway over voor 710 miljoen dollar (520 miljoen euro) in contanten. Dat hebben de beide ondernemingen bekendgemaakt. Acer bouwt op deze manier zijn positie wereldwijd verder uit tot een omzet van meer dan 15 miljard dollar (11 miljard euro) en leveringen van meer dan 20 miljoen computers. De producten van de beide ondernemingen sluiten volgens Acer goed bij elkaar aan. Acer wil zijn positie op de Amerikaanse markt verbeteren en zijn sterke positie in Azië en Europa verder uitbouwen. De overname is goedgekeurd door de besturen van beide bedrijven. De Amerikaanse mededingingsautoriteit moet de overname nog wel goedkeuren. De transactie moet in december van dit jaar afgerond kunnen worden.

De Britse investeringsmaatschappij Mecom heeft een officieel bod uitgebracht op de Nederlandse uitgeverij Wegener. Mecom is in Nederland onder meer al eigenaar van het Limburgs Dagblad. Mecom had al eerder interesse getoond, maar moest wachten op de goedkeuring van de Britse overheid. De investeringsmaatschappij zal na afronding van het bod overwegen om de activiteiten van de Limburg Media Groep en Wegener te combineren. Er is voorlopig nog geen duidelijkheid of de overname ook gevolgen zal hebben voor de 11.000 werknemers van Wegener. Het bod wordt unaniem aanbevolen door de raad van commissarissen en raad van bestuur van Wegener. Op dit moment heeft Mecom al 30,3 procent van de aandelen Wegener in bezit.

De farmagroepen Pfizer en Bristol-Myers Squibb (BMS) gaan samenwerken om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen tegen diabetes en obesitas. De samenwerking focust op een nieuwe familie geneesmiddelen, die ervoor moeten zorgen dat het aanmaken en het opslaan van lichaamsvet geblokkeerd wordt. BMS zal Pfizer 50 miljoen dollar (36,6 miljoen euro) betalen voor het onderzoekswerk. Na die fase zal Pfizer 60 procent van de kosten dragen en 60 procent van de winst opstrijken. Pfizer en BMS moeten nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen, want de cholesterolverlager Lipitor en de bloedverdunner Plavix – twee van hun absolute blockbusters – krijgen vanaf 2010 en 2011 concurrentie van generische geneesmiddelen.

De Chinese regering schuift de oorzaak van het terugroepen van in China geproduceerd speelgoed van Mattel in de schoenen van de Amerikaanse speelgoedfabrikant. De Chinese overheid stelt dat bij 85 procent van de 20 miljoen teruggeroepen stukken speelgoed designfouten aan de basis liggen van de maatregel. “Slechts 15 procent werd minder veilig geacht omdat loodhoudende verf werd gebruikt die gevaarlijk is voor de gezondheid,” voert de Chinese overheid aan, de het negatieve imago van zijn productie wil tegenspreken. Mattel en zijn dochter Fisher-Price riepen eerder deze maand 20 miljoen stuks speelgoed terug. In juli waren al eens anderhalf miljoen houten treintjes niet conform met de regels verklaard. China exporteerde vorig jaar 22 miljard stukken speelgoed.

Het Amerikaanse doe-het-zelfconcern Home Depot zou een akkoord hebben om zijn kwakkelende groothandelsdivisie te verkopen voor 8,5 miljard dollar (6,2 miljard euro). Dat is 18 procent minder dan eerst overeengekomen. Dat Home Depot moest inbinden, heeft te maken met de recente kredietcrisis. In juni werd een akkoord gemeld om de groothandel HD Supply voor 10,3 miljard dollar over te laten aan de private-equitygroepen Bain Capital, Carlyle en Clayton Dubilier & Rice. Home Depot wilde af van de kwakkelende divisie, goed voor 13 procent van de groepsomzet (90 miljard dollar) en zich focussen op zijn doe-het-zelfwinkels. Maar de crisis op de kredietmarkten gooide roet in het eten, zodat de kandidaat-overnemers op de prijs konden afdingen.

Het Zwitserse engineeringconcern ABB heeft verdachte betalingen ontdekt in het kader van de verkoop van zijn Amerikaanse dochter Lummus Global. De Zwitserse groep heeft haar bevindingen meegedeeld aan het Amerikaanse ministerie van Justitie en de beurstoezichthouder SEC. ABB zegt volledig aan het onderzoek mee te werken en sluit boetes voor Lummus Global niet uit. De Zwitserse groep blijft aansprakelijk als er boetes komen. De naam Lummus Global is in de Verenigde Staten verbonden aan een zaak van asbestvergiftiging met vraag om schadeloosstelling. De verkoop van Lummus Global is al lang gepland en slaat op alle activiteiten en de 2.400 personeelsleden van het Amerikaanse dochterbedrijf.

Het Vaticaan heeft de eerste luchtvaartmaatschappij voor katholieke pelgrims gelanceerd. Het hoopt 150.000 pelgrims per jaar te vervoeren. Het Vaticaan werkt voor de vluchten samen met de luchtvaartmaatschappij Mistral Air, een dochter van de Italiaanse posterijen. Het akkoord tussen het Vaticaan en Mistral Air heeft een looptijd van vijf jaar. Mistral Air gebruikt een Boeing 737. Het Vaticaan wil de prijs van de tickets laag houden. De Franse stad Lourdes was de eerste bestemming van de vlucht uit Rome Fiumicino. Volgend jaar moeten de schrijn van Fatima (Portugal), Compostella (Spanje), de Heilige Maagd van Guadalupe (Mexico) en de Sinai-berg in Egypte – waar Mozes de tafel met de tien geboden zou hebben gekregen – aan de lijst worden toegevoegd.

Het Amerikaanse bedrijf Crocs, dat wereldwijd succes kent met zijn felgekleurde, plastic klompen, start vanaf oktober een eigen kledinglijn. In dat kader bracht de groep al nieuwe modellen en een accessoirelijn voor de schoenen op de markt. Er volgden ook enkele overnames. In juli kocht Crocs de sportschoenenmaker Bite. Crocs is niet de eerste schoenenfabrikant die zich waagt aan kledij. Spelers als Nike en Timberland gingen de groep al vooraf, zij het met wisselend succes. Crocs trok in 2003 naar de beurs. Sindsdien vervijfvoudigde het aandeel ruimschoots. De omzet klom van 1 miljoen tot 322 miljoen dollar vorig jaar. Het bedrijf is het snelst groeiende schoenenmerk ter wereld. Er werden al 26 miljoen paar Crocs verkocht in ruim 60 landen.

De Kazachse overheid heeft de Italiaanse oliegroep ENI bevolen alle werkzaamheden aan het Kashagan-project te staken. Dat is de grootste olievondst ter wereld van de jongste 30 jaar. Volgens analisten maakt Kazachstan ENI het leven zuur om meer controle over het project te veroveren. Een consortium van Westerse oliereuzen onder leiding van het Italiaanse ENI moet onmiddellijk stoppen met de werken aan het Kashagan-project. “De werken worden minstens drie maanden stilgelegd omdat er milieuregels zijn overtreden,” verklaarde Nurlan Isakov, de Kazachse minister van leefmilieu. Ook het ministerie van financiën zette zware druk op ENI en opende een strafzaak. De Italiaanse oliegroep wordt ervan beschuldigd de douanewetgeving te hebben overtreden, onder meer bij het invoeren van twee helikopters.

De productie van opium in Afghanistan is dit jaar met 34 procent gestegen tot 8.200 ton. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Inmiddels wordt al op 193.000 hectare papaver verbouwd. Vorig jaar was dat 165.000 hectare, wat toen ook al een record was. De opbrengst voor de boeren zou ongeveer één miljard dollar bedragen, maar de straatwaarde van de heroïne ligt ettelijke keren hoger. Ongeveer 80 procent van de papaver wordt gekweekt in zuidelijke provincies grenzend aan Pakistan. Daar staat de extremistische taliban-beweging sterk. In 2000 hadden de taliban het verbouwen van papavers verboden. In 2001 werd het talibanregime door de Verenigde Staten ten val gebracht. De Afghaanse opiumproductie vertegenwoordigt op dit ogenblik 93 procent van de wereldproductie.

Meer Nieuws