managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Transgene geiten produceren geneesmiddel

Posted by managing21 on juni 2nd, 2006

Europa staat op het punt om het allereerste geneesmiddel op basis van een genetisch gemanipuleerd dier goed te keuren. Het gaat om ATryn, een geneesmiddel tegen klontervorming in het bloed, van de Amerikaanse producent GTC Biotherapeutics en in Europa verdeeld door Genzyme. Het middel is gemaakt uit de melk van transgene geiten. In eerste instantie werd het middel verworpen door het European Medicines Agency (EMA), maar die beslissing werd nadien door het Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA herroepen. 

Volgens analisten kan deze beslissing van het CHMP een enorme doorbraak betekenen van de pharming-sector, de farmaceutische tak die geneesmiddelen maakt op basis van dieren of planten. In het geval van ATryn kregen geiten een extra gen om hen toe te laten het menselijk proteïne antithrombin alfa in hun melk aan te maken. Dat kan vervolgens uitgezuiverd worden in een wit poeder en aan patiënten na een operatief ingrijpen toegediend worden door infusies.

Analisten zeggen dat de markt voor dergelijke producten bijzonder klein is. Meestal leidt slechts één op drieduizend tot vijfduizend mensen aan dergelijke ziektes. De zeldzaamheid van de aandoening maakt het bijzonder moeilijk om klinische tests uit te voeren. Oorspronkelijk werd ATryn verworpen omdat het bedrijf zich slechts kon baseren op de resultaten van vijf patiënten bij wie het middel na een operatief ingrijpen was toegediend. Nadien werd er echter ook rekening gehouden met het feit dat negen vrouwen ATryn hadden toegediend gekregen bij de bevalling.

In princiepe worden de aanbevelingen van het CHMP door de Europese Commissie enkele maanden later bevestigd.