managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaanse wordt eerste ruimtetoeriste

Posted by managing21 on juni 2nd, 2006

Een Amerikaanse zakenvrouw kan in de lente van vorig jaar de eerste vrouwelijke ruimtetoerist worden. Het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos heeft immers zopas een voorakkoord ondertekend met Anoushe Ansari, de 38-jarige topvrouw van een Amerikaans telecombedrijf. Ansari is van Iraanse afkomst en zou eventueel ook dit jaar haar ruimtedoop kunnen maken. Ze staat immers als reserve geboekt voor een ruimtevlucht van dit najaar. 

Ansari kan in de lente van volgend jaar met een Russische Sojoez-vlucht meereizen naar het International Space Station (ISS). “We hebben een voorcontract met Anoushe Ansari over haar deename aan een ruimtevlucht getekend,” vertelde Alexei Krasnov, directeur van de sectie bemande ruimtevaart van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos, aan het persbureau Isar-Tass.

De Amerikaanse zakenvrouw zou eventueel ook dit jaar al mee kunnen vliegen naar het ISS. Ze staat immers als reserve ingeschreven voor de Japanse ruimtetoerist Daisuke Enomoto. Die behoort tot de eerste bemanning van een vlucht naar het ruimtestation dit najaar. Ansari onderging in februari de medische tests en werd daarbij geschikt gevonden voor een ruimtereis. Ze volgt nu samen met Enomoto een gespecialiseerd trainingsprogramma. Een ruimtetoerist moet ongeveer 20 miljoen dollar betalen voor een Sojoez-ticket.

Aleksej Krasnov maakte ook bekend de eerste Zuid-Koreaanse astronaut in 2008 met een Russische Sojoez de ruimte in zal gaan.