managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Explosieve mobiele telefonie in Afghanistan

Posted by managing21 on augustus 28th, 2007

De mobiele telefonie kent in Afghanistan een explosieve groei. Dat heeft Amirzai Sangin, de Afghaanse minister voor communicatie, gemeld ter gelegenheid van de lancering van de vierde Afghaanse mobiele telefonie-operator. Minister Sangin stelde daarbij ervan overtuigd te zijn dat de mobiele telefonie één van de drijvende krachten zal worden van de economische groei van zijn land.

In Afghanistan komen er maandelijks 150.000 mobiele telefonie-abonnees bij. “Er is volgens minister Amirzai Sangin ook geen einde in zicht aan de expansie van de sector,” aldus het persbureau Associated Press. “Volgens hem zal de meerderheid van de bevolking rechtstreeks in de mobiele telefonie stappen, aangezien er nauwelijks sprake is van vaste telefoonverbindingen.”

Sangin stelde daarbij nog dat de Afghaanse telecommunicatie- en informaticasector op dit ogenblik 50.000 mensen tewerk stelt en op termijn de basis moet vormen voor de handel tussen de verscheidene Afghaanse regio’s en met de internationale markt. Op dit ogenblik heeft echter amper 12 procent van de Afghaanse bevolking de beschikking over een mobiele telefoon.

De Afghaanse economie kent een snel groei, vooral dankzij aan de massale buitenlandse hulp na het instorten van het Taliban-regime in 2001. Maar de levensstandaard blijft nog altijd tot de laagste van de hele wereld behoren en de groei wordt afgeremd door aanhoudende veiligheidsproblemen. Bovendien is het wegennet er onvoldoende uitgebouwd en wordt ook de energievoorziening er geregeld met problemen geconfronteerd.

De uitvoer van Afghanistan bestaat hoofdzakelijk uit gedroogd fruit en tapijten, naast de illegale handel in opium. De nieuwe Afghaanse gsm-operator is Emirates Telecommunication (Etisalat) uit de Verenigde Arabische Emiraten. Etisalat investeerde 300 miljoen dollar in de Afghaanse gsm-markt en stelt dat Afghanistan een belangrijke toegangspoort vormt tot Centraal-Azië.