managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Pakistan wil centrum van scheepsbouw worden

Posted by managing21 on augustus 28th, 2007

Pakistan moet een belangrijke speler worden op het gebied van scheepsbouw. Dat heeft de Pakistaanse president Pervez Musharraf gezegd. Daarbij wees de president erop dat er de volgende vijftig jaar een enorme vraag zal zijn naar nieuwe schepen. Hij had het daarbij over een verdrievoudiging van het huidige volume. Op die manier zou de scheepsbouw volgens Musharraf een belangrijke pijler kunnen worden van de Pakistaanse economische groei.

Vice-Admiraal Iftikhar Rao, topman van de Karachi Shipyard and Engineering Works (KSEW) benadrukte dat het aantal orders voor de scheepswerf sinds 2003 meer dan verdubbeld is tot 300 deadweight ton. “Rao benadrukte dat scheepsbouw een attractieve industrie is voor ontwikkelingslanden, aangezien scheepswerven arbeidsintensieve sites vormen en een stimulans kunnen betekenen voor toeleveringsindustrieën,” aldus het persbureau Associated Press.

Pakistan heeft op het vlak van scheepvaart volgens Iftikhar Rao ook een strategische ligging. Volgens president Musharraf mag Pakistan zich in de toekomst niet enkel toeleggen op scheepsherstelling, maar zich ook richten op daadwerkelijke scheepsbouw. “Om de bouw van grotere schepen aan te kunnen, hebben we echter ook grote dokken nodig,” voerde hij daarbij aan.

Tegen het midden van deze eeuw zou de scheepsbouw wereldwijd zijn verdrievoudigd tot 90 miljoen deadweight ton (waterverplaatsing in ton).