managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 29th, 2007

De Franse staat wil dat Suez zich ontdoet van zijn milieu-activiteiten om een toenadering met Gaz de France (GdF) te vergemakkelijken. Jean-Francois Cirelli, de topman van GdF, dat Suez de nodige stappen moet ondernemen, zodat het fusieplan zo snel mogelijk kan worden voorgelegd aan de beide raden van bestuur. De raad van bestuur van Suez weigert nog altijd deze oplossing te overwegen, wat meteen de huidige blokkering van het dossier verkaart. Volgens Cirelli hebben Suez en GdF echter alle discussiepunten uitgeklaard, waarna de deal nu wacht op een goedkeuring van de aandeelhouders van beide groepen. Suez heeft de Franse president Nicolas Sarkozy aangemaand werk te maken van de fusieplannen tussen de twee groepen. Want als het geplande energiehuwelijk niet doorgaat, wil Suez naar een alternatief op zoek gaan. Suez ontkent echter dat het Sarkozy een ultimatum heeft opgelegd.

De brouwerij Heineken heeft over het eerste halfjaar van 2007 een nettowinst geboekt van 302 miljoen euro. Dat is een daling van 30,4 procent ten opzichte van een jaar geleden. De oorzaak zijn volgens de onderneming bijzondere lasten van 240 miljoen euro, waaronder 219 miljoen euro als voorziening in verband met een boete wegens kartelvorming van de Europese Unie. Heineken is overigens tegen deze boete in beroep gegaan. De omzet van het bedrijf steeg van 5.738 miljoen euro naar 6.127 miljoen euro. Het bedrijf verwacht dat de volumegroei in de tweede helft van dit jaar zal worden voortgezet, zij het in een gematigder tempo, als gevolg van het wisselvallige weer aan het begin van het tweede halfjaar in vergelijking met de sterke tweede helft van vorig jaar. Het bedrijf geeft ook aan dat het zich heeft ingedekt voor de grondstoffen en verpakkingsmaterialen voor de rest van het jaar.

De Amerikaanse bioscoopsector heeft dit jaar een recordzomer beleefd. Na twee jaar van dalende ticketverkoop vonden de Hollywoodfilms de voorbije maanden opnieuw de weg naar het grote publiek. Het voorbije weekend steeg de box office voor het zomerseizoen tot boven 4 miljard dollar (2,9 miljard euro). Traditioneel loopt het seizoen van 1 mei tot Labor Day, de eerste maandag van september. Het vorige record dateert van 2004, toen over het hele seizoen goed was voor 3,95 miljard dollar. Er werden toen wel nog meer tickets verkocht, want het cijfer voor dit jaar houdt ook rekening met inflatie en gemiddeld hogere ticketprijzen. De topfilms waren deze zomer Spiderman 3, Shrek 3 en Transformers. Het succes wordt onder meer geweten aan het wegblijven van de concurrentie van grote sportevenementen en de vertrouwdheid van het gebrachte aanbod.

Het aantal armen in de Verenigde Staten is vorig jaar licht gedaald. Op dit ogenblik leeft 12,3 procent van de Amerikaanse gezinnen met twee kinderen onder de armoedegrens van 20.444 dollar. Het gaat in totaal om 36,5 miljoen mensen. Vorig jaar leefde 12,6 procent van de gezinnen onder de armoedegrens. Het is de eerste keer sinds George W. Bush bijna acht jaar geleden president werd dat er minder Amerikanen onder de armoedegrens leven. Het gemiddelde inkomen van de Amerikaan steeg in 2006, al blijft het ver onder het niveau van 1999. Analisten verwachten niet dat de nieuwe armoedecijfers een invloed hebben in de campagne voor de presidentsverkiezingen. Het aantal Amerikanen zonder ziekteverzekering steeg van 15,3 procent naar 15,8 procent of 44,8 miljoen mensen. Dit probleem vormt wel een politiek geladen onderwerp.

De Russische regering heeft de arrestatie bevolen van de Russische oliemagnaat Mikhail Gutseriev, miljardair en ex-topman van olieproducent Russneft. Gutseriev zag de bui hangen en zou Rusland al zijn uitgevlucht. Hij riskeert zes jaar celstraf. Het Russische ministerie van binnenlandse zaken heeft meteen een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de 49-jarige oliemagnaat. Begin dit jaar openden speurders in Moskou een dossier tegen Gutseriev op verdenking van fiscale fraude en illegale handelsactiviteiten. Er loopt een belastingclaim van ruim 700 miljoen euro tegen zijn bedrijf Russneft. De zakenman beschouwt de fiscale en gerechtelijke demarches als een drukkingsmiddel van de Russische regering. Het Kremlin zou Gutseriev onder druk zetten zijn aandelen in Russneft te verkopen aan de zakenman Oleg Deripaska, die wel de steun van het Kremlin geniet.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is tevreden met het antwoord van Iran op vragen over experimenten met plutonium. Het IAEA beschouwt de zaak als gesloten. Voor de Iraanse president, Mahmoud Ahmadinejad, is zelfs het hele Iraanse atoomdossier afgehandeld. Het IAEA zit echter met nog een aantal andere onbeantwoorde vragen over het Iraanse atoomprogramma. Vorige week werden Teheran en het IAEA het eens over een timing voor de antwoorden op die vragen. Tegen december moet de zaak zijn afgerond. Het IAEA wil nog bijkomende informatie over de bouw van geavanceerde centrifuges die bij de verrijking van uranium worden gebruikt en eist opheldering over de deeltjes hoogverrijkt uranium die werden aangetroffen in de Technische Universiteit van Teheran en de herkomst van documenten die gebruikt kunnen worden voor de bouw van een atoombom.

De Europese Commissie onderzoekt de fiscale gunstregimes van de katholieke kerk in zowel Italië als Spanje. Het onderzoek kwam er na klachten van onder meer het Italiaanse radicale europarlementslid Marco Pannella. De Europese Commissie vroeg beide landen meer duidelijkheid, maar kreeg daarop nog geen antwoord of een onvoldoende uitleg. In Spanje geniet de kerk van een vrijstelling op de weeldetaksen. In Italië liggen drie wetten in het EU-vizier die betrekking hebben op het immense vastgoed van de kerk. Zo moet de kerk in Italië maar de helft betalen van de normale bedrijfsvoorheffing voor haar zakenactiviteiten zoals scholen, ziekenhuizen en zelfs hotels. Bovendien wordt de kerk vrijgesteld van inkomstenbelasting en van lokale belastingen op alle vastgoed. Volgens Italiaanse kranten bespaart de kerk daarmee meer dan één miljard euro per jaar.

Bij de supermarktketen Edeka in Zuid-West-Duitsland kunnen klanten betalen met een elektronische vingerafdruk. Het blijkt een groot succes te zijn, vooral omdat een betaling op die manier nauwelijks een seconde tijd in beslag neemt. Eén op de vier klanten betaalt volgens Edeka al via een vingerafdruk. Al 70 supermarkten zijn met het systeem uitgerust en de keten wil dat uitbreiden tot 200 winkels.Wie van het nieuwe betaalsysteem gebruik wil maken, moet vooraf zijn vingerafdruk, adres- en bankgegevens aan de supermarkt bezorgen. Binnenkort zullen in Duitsland ook doe-het-zelfzaken en enkele scholen het systeem installeren. Het blijkt dat vooral oudere consumenten graag met een vingerafdruk betalen. Ze hoeven immers geen code meer te memoriseren, hun bril zoeken of cash geld bovenhalen. De investering loopt op tot 2.000 euro per kassa.

De aandeelhouders van Mittal Steel hebben ermee ingestemd dat het bedrijf een fusie aangaat met Arcelor. Op die manier komt de creatie van de grootste staalgroep ter wereld weer dichterbij. Op een buitengewone aandeelhoudersverhouding schaarde 98,8 procent van de aandeelhouders van Mittal Steel zich achter de fusie. Rechters in Rotterdam en Parijs verwierpen maandag nog klachten van enkele investeerders. Die probeerden de buitengewone aandeelhoudersvergadering te annuleren en Mittal ertoe te brengen meer te betalen voor aandelen van Arcelor. De betrokken investeerders overwegen tegen het Nederlandse en Franse vonnis in beroep te gaan. In de maand mei verlaagde Mittal zijn bod van elf tot acht aandelen ArcelorMittal voor zeven aandelen Arcelor. De aandeelhouders van Arcelor stemmen later dit jaar over de fusie. Pas dan is de samenvoeging juridisch rond.

Een derde van de werknemers vindt de werksfeer bij afwezigheid van de leidinggevende beter. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Nationale Vacaturebank. Meer dan de helft van de werknemers vindt het volgens onderzoekers zelfs leuker op het werk tijdens de vakantieperiode dan tijdens de rest van het jaar. Nationale Vacaturebank zegt dat werknemers hun manager graag op vakantie zien vertrekken omdat de werkdruk tijdens diens afwezigheid afneemt. Maar niet alle werknemers zijn blij met deze lagere werkdruk. Ongeveer twintig procent bleek zich zelfs mateloos te ergeren aan het lagere werktempo van collega’s tijdens de zomermaanden. Ook over de kwaliteit van overgedragen werk tijdens de vakantie zijn veel werknemers ontevreden. Volgens 28 procent is de kwaliteit zelfs zo slecht dat ze eigenlijk helemaal niet op vakantie durven.

Meer Nieuws