managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 12th, 2006

Minder dan een kwart van de Nederlandse internauten maakt gebruikt van Skype om te telefoneren. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeker Heliview. Een jaar geleden vertelde vijftien procent van de ondervraagden met Skype te bellen op het internet. Dat is volgens Heliview inmiddels aangegroeid tot 23 procent. Bovendien blijkt het merendeel van de betrokkenen minstens één keer per week te skypen. Maar gezien het hoge percentage breedbandaansluitingen, vindt Heliview het ook opmerkelijk dat 77 procent van de Nederlandse internetters nog altijd geen gebruik heeft gemaakt van het Skype-aanbod. Mobiel bellen en telefoongesprekken via het internet zijn immers bijzonder complementair en dat samengaan wordt beschouwd als een ernstige bedreiging voor de vaste telefonie. 

Door de stijgende grondstofprijzen van koper en zink zijn de productiekosten van de Amerikaanse dollarcent, de penny, duurder geworden dan zijn nominale waarde. De kosten zijn volgens US Mint inmiddels opgelopen tot 1,23 dollarcent en voor volgend jaar wordt een niveau van 1,40 dollarcent voorop gesteld. Een aantal Amerikaanse politici hebben daarop voorgesteld om het muntje, dat de beeltenis van president Abraham Lincoln draagt, uit roulatie te nemen. Ze stellen dat men met het muntje toch niets kan kopen en de meeste automaten het ook niet aanvaarden. Maar het voorstel stuit op verzet van de actiegroep Americans for Common Cents. Zij vrezen dat de Amerikanen door het verdwijnen van het muntje minder aan liefdadige doelen zouden geven en dat de prijzen naar boven zullen afgerond worden.

De voorraden aardgas in de Nederlandse Noordzee lopen steeds sneller terug. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlandse ministerie van economische zaken. De aangetoonde gasreserves bedragen er nu nog 225 miljard kubieke meter. Dat is een daling met zestien procent op één jaar tijd. Aan dit tempo zouden de Nederlandse reserves in zee over negen jaar volledig opgebruikt zijn. Dan zou het land alleen nog kunnen beschikken over de gasbel onder Slochteren en enkele kleinere gasvelden op het vasteland. Op dit ogenblik worden proefboringen uitgevoerd naar nieuwe velden, maar die pogingen bleken de voorbije jaren niet erg succesvol. Vorig jaar werd in totaal slechts tien miljard kubieke meter gas ontdekt. Ook de Nederlandse gaswinning op zee loopt daardoor terug. In 2004 werd nog 29 miljard kubieke meter gewonnen, maar dat daalde vorig jaar tot 25 miljard kubieke meter. Het gasveld van Slochteren moet dat helpen opvangen, maar is eigenlijk vooral voorzien om Nederland na 2030 van gas te voorzien. Inmiddels werden ook vergunningen afgeleverd voor gaswinning onder de Waddenzee, maar daartegen kan nog bezwaar tegen aangetekend worden. De totale Nederlandse gasvoorraden worden geschat op 1.510 miljard kubieke meter, waarvan het grootste gedeelte in Slochteren (1.032 miljard kubieke meter).

Een dertigtal ontwikkelaars van computerspellen hebben het Benelux Game Initiative (Bgin) opgericht. Deze sectororganisatie wil in de Benelux een gesprekspartner worden voor overheden,het bedrijfsleven en financiële instellingen en wil de groei van de game-industrie in de Benelux en Europa stimuleren. Bgin stelt dat de gamesector op dit ogenblik één van de snelst groeiende bedrijfstakken van Europa is en dat de Benelux daarin een belangrijke rol speelt op het gebied van productie en kwaliteit. De website Bgin.org moet volgens de organisatie een platform worden om kennis en ervaringen uit te wisselen. Op die manier hoopt men dure fouten te kunnen vermijden. De ontwikkelingskosten van een spel worden immers geraamd op 7 tot 20 miljoen euro.

De Franse regering wil gezinnen met een laag inkomen op een goedkope manier toegang verlenen tot het internet. Tegen betaling van één euro per dag krijgen die huishoudens een computer met breedbandaansluiting, software en een korte computercursus. Het initiatief zou begin volgend jaar van start moeten gaan. De Franse regering zal later dit jaar nog bepalen welke bevolkingsgroep voor het project in aanmerking komt. Op dit ogenblik beschikt ongeveer de helft van de Franse gezinnen over een computer. Eerste minister Dominique de Villepin wil dat op een periode van drie jaar opdrijven tot 68 procent. Daarmee hoopt de Franse regering grotere kansen te creëren voor jongeren uit minder begoede gezinnen.

Het ecobedrijf Epas uit het Oost-Vlaamse Nazareth gaat een waterrecyclagesysteem bouwen voor de nieuwe Belgische Zuidpoolbasis. De basis ‘Prinses Elizabeth’ zou ten laatste in 2008 moeten klaar zijn. Wetenschappers willen er onderzoek doen naar klimaatwijzigingen en de rol die Antartica daarin heeft. Op de basis mag enkel gebruik gemaakt worden van hernieuwbare energie en alle afval moet worden gerecycleerd. Epas werd in 1992 opgericht als een spin-off van de Gentse universiteit. Het bedrijf maakt sinds 1999 deel uit van de TetrakTys Group.

Er is een overeenkomst in de maak tussen de Waalse regering en Bernie Ecclestone, baas van het F1-kampioenschap. De Waalse regering had aan Ecclestone gevraagd om vanaf volgend jaar opnieuw de Grote Prijs van België te organiseren op het circuit van Franchorchamps. Het contract zou gelden voor een periode van drie jaar met een optie voor twee extra jaren. Eén van de problemen daarbij was echter de schadevergoeding die zou moeten betaald worden aan Ecclestone indien de verbeteringswerken aan het circuit niet tijdig klaar zouden zijn. Over die schadevergoeding zou één van de eerstvolgende dagen een compromis worden ondertekend. De werken zouden 23,4 miljoen euro kosten, 4 miljoen euro meer dan oorspronkelijk was voorzien.

De Britse regering zet het licht op groen voor de bouw van een nieuwe generatie nucleaire centrales. Dat bleek tijdens de toelichting in het Lagerhuis van de nieuwe ‘Energy Review’ door industrieminister Alistair Darling. “De stijging van de olie- en gasprijzen en het feit dat er nu een prijs aan de CO2-uitstoot hangt, heeft de nucleaire economie een nieuwe stimulans gegeven,” aldus Darling. In het rapport stelt de regering-Blair als doel om tegen 2020 circa 20 procent van de elektriciteit middels hernieuwbare energie op te wekken. Momenteel komt slechts 4 procent van de Britse elektriciteit uit hernieuwbare energie. Dat percentage zou de volgende 15 jaar dus spectaculair moeten toenemen. De kosten mogen volgens Darling echter niet verhaald worden op de consument, maar gedragen worden door het bedrijfsleven.

Het Belgische baggerbedrijf Jan De Nul is begonnen met het opspuiten van kunstmatige eilanden ‘Dubai Waterfront’ voor de kust van het Golfemiraat. Met die opdracht is een bedrag van meer dan één miljard euro gemoeid. Het project omvat de aanleg van zeven eilanden met een totale oppervlakte van 2.300 hectare. De eilanden zullen gebruikt worden voor residentieel wonen, handel, ontspanning en administratieve activiteiten. De Nul moet op zes jaar tijd ongeveer 325 miljoen kubieke meter zand uitbaggeren en opspuiten. Bovendien moet ook 14 miljoen kubieke meter rots aangevoerd worden.

General Motors heeft beslist om eind dit jaar zijn fabriek in het Portugese Azambuja te sluiten. De productie van de Opel Combo wordt overgebracht naar de Opel-fabriek in Zaragossa. General Motors stelt dat de productiekosten in Azambuja te hoog liggen. De beslissing kadert in een herstructureringsplan voor de Europese afdeling van General Motors. Daarbij worden verscheidene vestigingen met sluiting bedreigd. Dat leidde de voorbije weken tot acties in alle Europese GM-vestigingen. General Motors heeft ook in Antwerpen een Opel-fabriek. Ook daar wacht men verdere stappen van de Amerikaanse constructeur met argwaan af. In Azambuja werken 1.200 mensen.