managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Argentijnse pampasteak bestaat niet meer

Posted by managing21 on augustus 31st, 2007

De landbouwpolitiek van de Argentijnse overheid dreigt nefaste gevolgen te hebben voor de vermaarde Argentijnse steak. De Argentijnse pampa’s, waar het Argentijnse vee graasde, worden immers steeds meer ingenomen voor de teelt van sojabonen en graan, die lucratievere opbrengsten opleveren. Daarom zijn de veehouders moeten uitwijken naar moerasgebieden en andere onherbergzame gebieden.

Om de kuddes in die weinig comfortabele omstandigheden te laten overleven, zijn de Argentijnse veehouders hun veestapel, die bestond uit Aberdeen Angus en Hereford, met Brahmaanse types uit India en Brazilië. Maar dat blijft niet zonder gevolgen. “Vroeger werd erkend dat Argentinië het beste rundsvlees van de wereld had,” vertelde Julio Mouremble, ondervoorzitter van de Argentine Shorthorn Association, aan het magazine Bloomberg. “Maar nu verliezen we aan kwaliteit.”

Bovendien moet de veestapen afrekenen met gifslangen en bloedzuigende vleermuizen, maar dit jaar ook met piranha’s. De graaslanden van de kuddes stromen geregeld onder en ongeveer 40.000 dieren zouden gestorven zijn aan uithongering of aan geïnfecteerde beten van piranha’s. Ook het World Wide Fund for Nature zegt dat de landbouw een bedreiging vormt voor de Argentijnse pampa’s.

De voorbije vijftien jaar zijn ongeveer tien miljoen hectaren Argentijnse pampa omgeploegd. De migratie van de veeteelt heeft Argentinië echter wel toegelaten om de productie van graan en oliezaden tijdens de voorbije vier jaar met ongeveer 50 procent op te drijven. Daarmee wil inspelen op de stijgende prijzen van landbouwproducten, gedreven door de immense Chinese vraag.

De Argentijnse president Nestor Kirchner heeft vorig jaar beperkingen opgelegd aan de vleesexport om het aanbod voor de Argentijnse bevolking te garanderen. Argentinië exporteerde het voorbije jaar 26 procent minder rundvlees dan het jaar voordien.