managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

P&O Ports wil naar de beurs

Posted by managing21 on juli 12th, 2006

Het Britse havenbedrijf Peninsula and Oriental Steam Navigation Company (P&O Ports) wil opnieuw naar de Londense beurs, minder dan een jaar nadat de groep werd overgenomen door Dubai Ports World. Het havenbedrijf zou twintig procent van zijn aandelen op de beurs willen aanbieden. Dat pakket zou volgens de krant The Telegraph een waarde hebben van ongeveer 1,5 miljard euro. 

Begin dit jaar kocht Dubai Ports World, dat gecontroleerd wordt door de regering van de Verenigde Arabische Emiraten, P&O Ports voor een bedrag van 5,7 miljard euro. De Arabische groep haalde het daarbij van PSA International uit Singapore. De overname door Dubai Ports World stuitte vanwege veiligheidsrisico’s echter op felle kritiek van het Amerikaanse Congres, waardoor de groep moest toestaan dat de Amerikaanse activiteiten van P&O onder de hoede werden gegeven van een Amerikaanse dochter.

P&O was 168 jaar lang een onafhankelijke groep die bekend was voor zijn transport door het voormalige British Empire. P&O heeft activiteiten in 29 verschillende havens in de wereld en is ook aanwezig in de Antwerpse haven. De nieuwe beursgang zou voorzien zijn voor november dit jaar en begeleid worden door Deutsche Bank en Merrill Lynch. De aandelen zouden genoteerd worden op de London Stock Exchange en in het Dubai International Financial Centre.

De geruchten over een beursgang werden aangewakkerd door een verklaring van sultan Ahmad Bin Sulayem, voorzitter van DP World. Die kondigde onlangs aan dat het bedrijf van plan was om de volgende drie tot vier jaar ongeveer 2,5 miljard euro te investeren in havenuitrusting om de containertrafiek in zijn havens met ongeveer veertig procent te kunnen opdrijven. Hij voegde daar aan toe een beursgang niet uit te sluiten om aan de nodige financiële middelen te komen om die investeringen te bekostigen.