managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Oude media hebben WK-voetbal gewonnen

Posted by managing21 on juli 12th, 2006

Voorspeld werd dat het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland de absolute doorbraak van de nieuwe media zouden betekenen, maar uit de statistieken blijkt dat de traditionele kanalen het verbazend goed blijven doen. Dat stelt Kevin Alavy, analist bij het Britse mediabureau Initiative. De nieuwe media blijken vooralsnog een ondergeschikte en aanvullende rol te spelen. 

Alavy wijst erop dat het televisiepubliek in de grootste markten voor het wereldkampioenschap met vijftien procent is gestegen tegenover de vorige editie, vier jaar geleden in Japan en Korea. “Dat heeft onder meer te maken met de goede tijdstippen van de wedstrijden voor de kijkers in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Amerika,” geeft hij toe in de krant The New York Times. “Vergeleken met het wereldkampioenschap in Frankrijk in 1998 is er een daling met drie tot vijf procent. Maar rekening houdend met het groeiend aantal beschikbare televisiekanalen heeft de wereldbeker het in het opzicht van die fragmentatie veel beter gedaan dan veel andere programma’s.”

The New York Times voegt er aan toe dat het succes van de traditionele media niet beperkt bleef tot televisie. “Volgens de Franse krant La Tribune verkocht het sportblad L’Equipe op de dag na de zege van Frankrijk op Brazilië in de halve finales ruim 900.000 exemplaren,” aldus de krant. “Dat is bijna drie keer meer dan de gemiddelde oplage.”

In een aantal landen was het evenement ook te volgen langs nieuwe, alternatieve kanalen, zoals liveverslaggeving op het internet of hoogtepunten op de mobiele telefoon. “De gegevens daarover zijn niet erg gedetailleerd, maar het lijkt dat die alternatieve media vooral een supplementaire rol hebben gespeeld,” aldus de krant. “Zo konden bijvoorbeeld beursmakelaars het gebeuren volgen terwijl ze met hun dagelijke activiteiten bezig waren.”

In Australië, waar de wedstrijden op minder ideale tijdstippen werden uitgezonden, kende de verslaggeving op mobiele televisie volgens de krant wel enig succes. “Volgens de mobiele operator Hutchison 3 werden de hoogtepunten of volledige wedstrijdverslagen door 300.000 klanten bekeken tijdens de eerste twee weken van het tornooi, tot Australië werd uitgeschakeld,” aldus de krant. “Een woordvoerder van de operator opperde dat de Australiërs wellicht te lui waren om uit bed te komen om de wedstrijden op televisie te volgen.”