managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Koerdistan laat internationale oliebedrijven toe

Posted by managing21 on september 10th, 2007

De Amerikaanse Hunt Oil Company, gevestigd in Dallas, is de eerste internationale onderneming die de toelating heeft gekregen om in Koerdistan, het Koerdisch gebied in het noorden van Irak, naar olie te boren. De overeenkomst is een gevolg van een nieuwe energiewet die de locale regering heeft goedgekeurd. Hunt Oil zal daarbij samenwerken met de Impulse Energy Corporation. Nog dit jaar zullen in het Dihok-district tests worden uitgevoerd. Volgend jaar zou gestart worden met het boren van een eerste oliebron.

De Koerdische regio heeft sinds 2003 een eigen energiebeleid, onafhankelijk van de Iraakse nationale regering. In juni maakte de locale regering bekend dat er veertig blokken ter beschikking zouden gesteld worden voor de ontginning van olie en gas. Die beslissing vormt een onderdeel van een plan om de dagelijkse productie van de regio de volgende vijf jaar op te drijven tot één miljoen vaten. Een groot gedeelte van de Iraakse olievoorraden, die ongeveer 115 miljard vaten zou omvatten, bevindt zich in het door Koerden gecontroleerde gedeelte van Irak.

De opbrengsten van de oliewinning zullen door de drie partners worden gedeeld. Het aandeel van de Koerden zal volgens gemaakte afspraken over Irak worden verdeeld. Hunt Oil Company is één van de grootste onafhankelijke oliebedrijven en is actief in verscheidene regio’s van de wereld. Het gaat daarbij onder meer om een LNG-site in Peru, dat het grootste gasproject van het Zuid-Amerikaanse land zou zijn. Naast olie en gas, is Hunt ook actief in vastgoed, investering, raffinage, elektriciteit en landbouw.