managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Marks & Spencer opent milieuvriendelijke winkels

Posted by managing21 on september 10th, 2007

De Britse winkelketen Marks & Spencer schakelt over op milieuvriendelijke winkels. De groep opent in Glasgow en Galashiels winkels die zullen bevoorraad worden met elektriciteit die geleverd wordt door windturbines. Marks & Spencer heeft daarvoor in Aberdeenshire een windturbine in gebruik genomen. Die zou de aankoop van energie met 55 procent moeten doen dalen. Daardoor zou de uitstoot van koolstofdioxide volgens de winkelketen met 95 procent moeten kunnen dalen.

De Britse winkelketen zegt tegen 2012 koolstofdioxide-neutraal te willen werken. Daarnaast werden de winkels ook met andere milieuvriendelijke technologieën uitgerust. Het gaat onder meer om het gebruik van leidingwater voor de toiletten te verminderen. Daarvoor zal in de toekomst regenwater worden gebruikt, waardoor het waterverbruik met 40 procent zou moeten dalen. Verder heeft de keten naar eigen zeggen ook geïnvesteerd in een efficiëntere verlichting en ventilatie.

De nieuwe winkels doen volgende maand hun deuren open. Marks & Spencer wil tegen 2012 al zijn winkels in Groot-Brittannië en Ierland koolstofdioxide-neutraal maken. De winkelketen investeert daarvoor een bedrag van 200 miljoen pond en zal bij de verdere ontwikkeling van milieuvriendelijke projecten samenwerken met het World Wildlife Fund. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de samenwerking met milieuvriendelijke landbouwproducenten. Er zal ook geen afval meer naar stortplaatsen worden afgevoerd.

Marks & Spencer zal ook conservatieprojecten van het World Wildlife Fund in Borneo en de North East Atlantic Marine Eco-Region ondersteunen.