managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Guinness is dan toch gezond

Posted by managing21 on september 11th, 2007

De slogan ‘Guinness is Good For You’ is geen ijdele veronderstelling. Dat zeggen onderzoekers van de University of Wisconsin. Zij stellen immers dat het stoutbier kan helpen om de kans op hartaanvallen te verminderen. Volgens de onderzoekers omvat Guinness een aantal antioxidanten die ook kunnen teruggevonden worden in bepaalde soorten groenten en fruit. Daardoor belet het stoutbier dat levensbedreigende bloedklonters zouden worden gevormd. Eén glas Guinness per dag is volgens de onderzoekers ideaal.

De Amerikaanse wetenschappers maakten voor hun onderzoek gebruik van honden die te kampen hadden met vernauwde bloedvaten, net zoals vele mensen met hartziektes. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling van Guinness de vorming van bloedklonters kan tegenhouden. “Gewoon bier leverde geen positieve resultaten op,” aldus de Britse krant The Telegraph. De wetenschappers vergeleken het resultaat van Guinness met dat van aspirine, waaraan eveneens gunstige resultaten bij hartpatiënten wordt toegeschreven.

De campagne ‘Guinness is Good For You’ werd gelanceerd in de jaren twintig van de vorige eeuw nadat marktonderzoekers tot de vaststelling waren gekomen dat Guinness-drinkers zich na het drinken van een pint stout goed voelden. Op een bepaald ogenblik kregen ook patiënten na een operatie Guinness te drinken, net zoals bloeddonoren. Reden daarvoor was de hoge concentratie aan ijzer in de drank. Ook vrouwen in verwachting kregen dikwijls de raad om Guinness te drinken. De slogan werd enkele decennia geleden verboden.

Guinness-eigenaar Diageo, zegt geen medische claims te leggen op zijn dranken.