managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Wrigley bouwt tweede Russische fabriek

Posted by managing21 on september 11th, 2007

Het Amerikaanse chewing gumconcern Wrigley gaat in Rusland wellicht een tweede bedrijf kopen en een aantal lokale producenten overnemen. Wrigley, de grootste producent van chewing gum ter wereld, zegt daarmee te willen inspelen op de grote groeiverwachtingen in Rusland. De Russische groei van Wrigley is groter dan die in de Verenigde Staten en Azië. Wrigley debuteerde in het begin van de jaren negentig op de Russische markt. Het Amerikaanse bedrijf opende er in 1999 in Sint-Petersburg een eigen fabriek.

Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar haalde Wrigley in Europa, het Midden-Oosten en Afrika een omzet van 1,38 miljard dollar. Dat is een stijging met 14 procent. De grootste bijdrage tot die groei kwam van Rusland en Oost-Europa. Igor Saveliev, bij Wrigley verantwoordelijk voor de regio Oost-Europa, stelde dan ook dat Wrigley zich op de Russische markt verder wil ontwikkelen. “De Russische markt biedt enorme mogelijkheden,” vertelde hij aan het magazine Bloomberg. Wrigley kocht eerder dit jaar al 80 procent van A. Korkunov, de zevende grootste snoepfabrikant van Rusland.

Wrigley werd opgericht in 1891 en verkocht oorspronkelijk producten zoals zeep en bakpoeder. Eén jaar later begon oprichter William Wrigley echter chewing gum weg te geven bij elke doos bakpoeder. Al vlug werd de chewing gum populairder dan het boekpoeder, zodat Wrigley het bedrijf een andere richting uitstuurde. Het hoofdkwartier is gevestigd in Chicago en heeft op dit ogenblik veertien fabrieken in diverse landen. De raad van bestuur van het bedrijf wordt nog altijd voorgezeten door William Wrigley Jr. II, de achterkleinzoon van de oprichter.