managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook Ecuador viseert buitenlandse bedrijven

Posted by managing21 on september 12th, 2007

Ecuador wil buitenlandse mobiele telefoniemaatschappijen harder aanpakken. Dat heeft de Ecuadoriaanse president Rafael Correa aangekondigd. Hij viseert daarbij onder meer Porta Cellular, dochter van America Movil van de Mexicaanse magnaat Carlos Slim. Maar ook de contracten met buitenlandse petroleumbedrijven zoals het Chinese Andes Petroleum en het Spaanse Repsol YPH zullen worden herzien. Op die manier wil Ecuador een groter deel binnenrijven van de winsten die de bedrijven uit deze sector halen.

President Rafael Correa benadrukte dat er striktere regels zullen opgelegd worden aan buitenlandse mobiele telefoniemaatschappijen. Die contracten moeten op het einde van dit jaar hernieuwd worden. Correa beschuldigde Porta Cellular er ook van vijf jaar lang belastingen ontdoken te hebben. Het bedrijf heeft nu een ultimatum gekregen om die achterstallige taksen te betalen. Zoniet zal het zijn operaties in Ecuador moeten stopzetten. Porta Cellular is met 6,32 miljoen klanten Ecuadoriaans marktleider. Ecuador is één van de snelst groeiende markten uit de regio.

De Ecuadoriaanse regering heeft ook aangekondigd om op korte termijn onderhandelingen te zullen aanknopen over de verlenging van de vergunningen van een aantal buitenlandse oliemaatschappijen. Volgens een woordvoerder van de regering hebben Andes Petroleum en Repsol als eerste gereageerd op een onderhandelingsvoorstel. Ecuador zegt nog te wachten op reacties van het Braziliaanse Petrobas, het Franse Perenco en het Panamese City Oriente, een bedrijf dat gesteund wordt door Amerikaanse investeerders.

De onderhandelingen moeten Ecuador een groter deel van de inkomsten van beide industrietakken opleveren.