managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Online nieuwsbericht leeft anderhalve dag

Posted by managing21 on juli 13th, 2006

Een gemiddeld online bericht wordt 36 uur na publicatie amper nog gelezen. Tot die conclusie komt een onderzoeker van de Amerikaanse University of Notre Dame. Alleen informatie die tot de vaste structuur van de website behoort, blijft volgens hem een constante stroom lezers aantrekken. Hij voegt er aan toe dat deze bevindingen tot belangrijke consequenties kan leiden voor het ontwerp van websites en het aanbieden van online berichten.

 

Albert-Laszlo Barabasi, onderzoeker aan de Amerikaanse University of Notre Dome, kwam samen met een aantal Hongaarse collega’s tot de conclusie dat een typische website een relatief stabiel skelet heeft met een aantal losse vertakkingen van individuele berichten die door links aan het skelet zijn verbonden. Daarbij blijkt volgens hen dat het skelet geregeld bezoekers ontvangt, maar dat de individuele verhalen slechts korte tijd echt actief zijn, voor ze verwijderd worden of niet meer gelinkt blijven aan het skelet.

“Het kan vergeleken worden met een sociale groep,” stipt het magazine PhysicsWeb aan. “Iedereen heeft een relatief stabiel netwerk van vrienden en bekenden, maar het aantal mensen waarmee we interactie hebben, kan van dag van dag enorm variëren.” Zo krijgen ook de documenten die tot het skelet van de website behoren een nagenoeg constante stroom aan bezoekers, wat het aantal lezers naarmate de tijd vordert cumulatief opvoert. De nieuwsdocumenten ontvangen echter de meeste bezoekers onmiddellijk na hun publicatie en krijgen naargelang de tijd verloopt, steeds minder aandacht.

Barabasi kwam daarbij tot de vaststelling dat de halveringstijd van een nieuwsdocument – het ogenblik waarop de helft van het uiteindelijk totaal aantal bezoekers wordt bereikt – amper 36 uur bedraagt. Dat betekent dat een online nieuwsbericht na anderhalve dag uit de belangstelling is verdwenen. “Dat betekent dat bezoekers een belangrijk bericht zouden kunnen missen wanneer ze de portal niet hebben bezocht toen het nieuws voor het eerst werd gepubliceerd,” aldus Barabasi.

De onderzoekers stellen dat dit ook de reden is waarom uitgevers graag met nieuwswaarschuwingen per e-mail werken. “Bovendien maakt dit duidelijk dat een bepaalde webpagina niet zozeer gelezen wordt omdat ze er interessant uitziet, maar wel omdat ze gemakkelijk toegankelijk is,” aldus Barabasi. “Deze resultaten kunnen dan ook leiden tot belangrijke commerciële toepassingen, zoals een betere portalstructuur of een beter begrip van de informatieverspreiding en marketing in de online wereld.”