managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Opblaasbare ruimtesonde gelanceerd

Posted by managing21 on juli 13th, 2006

De Amerikaanse zakenman Robert Bigelow heeft vanop een basis in het Russische Oeralgebergte een experimenteel opblaasbaar ruimtetuig laten lanceren. Het experiment moet de aanzet vormen voor de latere realisatie van een commercieel ruimtestation. Dat zou over tien jaar operationeel moeten kunnen zijn en voor verscheidene toepassingen gebruikt kunnen worden. Bigelow wil nog dit jaar een tweede lancering uitvoeren. 

De Genesis I, een opblaasbaar ruimtetuig, werd gelanceerd aan boord van een Dnepr-raket, een omgevormd ballistisch missiel uit de Koude Oorlog. Op een hoogte van ruim 450 kilometer moest de Genesis zichzelf beginnen te ontplooien. De Genesis I vormde de eerste lancering van Bigelow Aerospace, opgericht door immobiliën-magnaat Robert Bigelow, eigenaar van onder meer de hotelketen Budget Suites of America.

Bigelow wil over tien jaar een commercieel ruimtestation starten. Dat zou moeten bestaan uit verschillende opblaarbare Genesis-modules die aan elkaar kunnen worden vastgemaakt en kunnen worden gebruikt als hotel of onderzoekscentrum. Bigelow wil in het project 500 miljoen dollar investeren. Bigelow stelde tegenover het persbureau Assioted Press bijzonder tevreden te zijn over de lancering van het experimentele Genesis-ruimtetuig.

De Genesis I heeft een tiental camera’s aan boord en moet tenminste vijf jaar lang rond de aarde draaien, terwijl het door wetenschappers zal onderzocht worden op zijn duurzaamheid. Het ruimtetuig is bij de lancering drie meter lang en iets meer dan een meter breed, maar moet in een baan om de aarde in omvang verdubbelen. De uiteindelijke operationele Genesis-modules zullen drie keer groter zijn.

In de jaren negentig bestudeerde de NASA de technologie ook al voor een mogelijk reis naar de planeet Mars, maar liet het project weer vallen omdat de kostprijs van de opblaasbare modules veel te hoog lag. Bigelow Aerospace hoopt nog dit najaar de Genesis II te kunnen lanceren. Later worden grotere exemplaren getest. In 2012 wordt gehoopt een definitief prototype in de ruimte te kunnen uittesten.