managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Chinese miljonairs hebben slecht imago

Posted by managing21 on september 14th, 2007

De nieuwe Chinese miljonairs zijn arrogant, bekommeren zich weinig om hun medemens, interesseren zich alleen voor dure auto’s en luxevilla’s en hebben hun fortuin alleen maar met bedenkelijke praktijken vergaard. Dat is de mening van de gemiddelde Chinees. Die stelling kwam naar voor uit een enquête van het jongerentijdschrift Zhongguo Qingnianbao. De ondervraagden zeggen dat de Chinese miljonairs meer aan liefdadigheid zouden moeten doen en zich ook redelijker zouden moeten opstellen.

“Het slechte imago van de Chinese rijken toont aan dat ze onvoldoende bijdragen tot de maatschappij,” benadrukt Xia Xuelan, docent sociologie aan de Universiteit van Peking. Bovendien bewijst de enquête volgens het Duitse persbureau DPA hoe groot de sociale kloof in de Chinese maatschappij is geworden. “Van de economische groei van de voorbije jaren heeft slechts een beperkt gedeelte van de Chinese bevolking geprofiteerd,” wordt er opgemerkt. “De grote meederheid van de bevolking heeft weliswaar een betere levensstandaard gekregen, maar dat verdwijnt in het niets, vergeleken met de weelde van de rijken.”

Critici wijzen volgens DPA al langer op de problemen die China heeft met de verdeling van zijn rijkdom. “De Chinese regering is er niet in geslaagd om een evenwicht te bereiken tussen economische groei en sociale vrede,” stellen ze. “Vooral in landelijke gebieden is van die groei niets te merken.” Uit een studie van het onderzoeksbureau McKinsey blijkt dat er anderhalf miljoen Chinezen een jaarinkomen hebben van meer dan 50.000 dollar. Hun aantal groeit met vijftien procent per jaar. China is na de Verenigde Staten het land waar de meeste exemplaren van de Mercedes S-klasse worden verkocht.