managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 18th, 2007

Australië verwacht door de aanhoudende droogte dit seizoen veel minder graan te kunnen oogsten. De autoriteiten gaan ervan uit dat de oogst zal uitkomen op 15,5 miljoen ton. Dat is 30 procent minder dan in de vorige raming in juni. Australië is na de Verenigde Staten de grootste graanexporteur ter wereld. Het graanseizoen kende een voorbeeldige start. De autoriteiten gingen er aanvankelijk van uit dat de oogst zou kunnen uitkomen op een record van 26 miljoen ton. Maar het droge weer heeft veel boeren in de problemen gebracht. Analisten sluiten niet uit dat als de droogte aanhoudt de oogst nog lager zal zijn. Ook op het noordelijk halfrond is sprake van tegenvallende oogsten. Tegelijkertijd neemt de vraag naar graan toe, met name in ontwikkelingslanden. De graanvoorraden zullen dit jaar mogelijk het laagste niveau bereiken in dertig jaar. De afgelopen vijf jaar is graan 350 procent duurder geworden.

Bananenproducent Chiquita moet van de Amerikaanse justitie een boete van ongeveer achttien miljoen euro betalen omdat het bedrijf Colombiaanse terroristen geld heeft gegeven. Het gaat om de grootste boete die ooit is opgelegd onder Amerikaanse antiterreurwetten.
Chiquita gaf in 2003 toe al jaren geld te geven aan de rechtse paramilitaire AUC (Verenigde Zelfverdedigingstroepen van Colombia). Het bedrijf zegt dat het gedwongen was te betalen en dat het slechts aan de veiligheid van zijn werknemers dacht. In totaal is voor omgerekend 1,2 miljoen euro aan de AUC betaald. De AUC werd in de jaren tachtig opgericht om linkse rebellenbewegingen te bestrijden, omdat het regeringsleger daar onvoldoende in slaagde. De groepering ontwikkelde zich echter al snel tot een omvangrijke criminele organisatie die schuldig is aan vele wreedheden en drughandel. De Verenigde Staten beschouwen de AUC sinds september 2001 als terroristische organisatie.

De Franse groepen Bouygues en Vinci hebben in Kiev een contract ondertekend voor de bouw van een nieuwe overkapping over de kernreactor van Tsjernobyl die in 1986 explodeerde. De huidige sarcofaag over de ruïne dreigt in te storten. Het contract tussen het
bestuur van de Oekraïense kerncentrale en de Franse groepen, verenigd in het consortium Novarka, is 430 miljoen euro waard. Op 26 april 1986 explodeerde reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. Daardoor raakte een groot deel van Europa, maar vooral Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland, besmet. De ontplofte reactor kreeg enkele maanden na de
kernramp een betonnen sarcofaag, maar die overkapping vertoont scheuren en dreigt in te storten. De nieuwe overkapping moet volgens de promotoren een eeuw bescherming bieden. Het Belgische bedrijf Belgatom is betrokken in het project, zo raakte anderhalve maand
geleden bekend. In december 2000 sloot de laatste nog actieve reactor in Tsjernobyl.

De groep Virgin van de Britse ondernemer Richard Branson heeft de Virgin Megastores in Groot-Brittannië en Ierland verkocht aan een groep van managers in het bedrijf. De overnamesom is niet meegedeeld. De 125 Virgin-muziekwinkels zullen worden omgedoopt in Zavvi. Het huidige managementteam onder leiding van Simon Douglas gaat de winkels
verder blijven leiden. Er werken 2.500 mensen. De keten kampt met tegenvallende verkoopcijfers als gevolg van het feit dat alsmaar minder CD’s worden gekocht, terwijl het downloaden van muzieknummers toeneemt. Het nieuwe management zegt te geloven in de toekomst van de winkels. Ze wil de nadruk leggen op entertainment in al zijn vormen en
op een hoogwaardige en enthousiaste dienstverlening. Branson verkocht eerder al de Amerikaanse Virgin-winkels. In België werden de drie Virgin Megastores in Brussel, Antwerpen en Luik enkele jaren geleden overgenomen door Free Record Shop.

Veel Amerikanen hebben een aanzienlijke creditcardschuld en volgens critici uit de sector ligt dat niet alleen aan de creditcardhouders. Vorig jaar had het gemiddelde Amerikaanse huishouden een creditcardschuld van 9.596 dollar en bedroeg de totale winst voor
belastingen van de creditcardindustrie meer dan dertig miljard dollar. De creditcardindustrie is dan ook de meest winstgevende sector in de Amerikaanse economie. Ook hebben veel kaarthouders een negatieve balans op de creditcard. De hoge rentes daarvan vormen een melkkoe voor de sector. De sector geeft dan ook veel geld uit aan marketing. Zo verzond de creditcardsector in 2005 circa zes miljard creditcardaanbiedeningen, gemiddeld zes per huishouden per maand. Sommige maatschappijen houden ook precies bij welke kaarthouder
failliet is verklaard. Aan die kaarthouders bieden ze dan opnieuw een creditcard aan, waarmee de klanten zich opnieuw in de schulden kunnen steken.

De Amerikaanse nucleaire industrie staat aan de vooravond van een grote uitbreiding. De Nuclear Regulatory Commission (NRC) verwacht in de komende maanden twaalf aanvragen te ontvangen voor de bouw van kerncentrales. In 2008 zullen er naar verwachting 15 aanvragen worden ingediend. Als alle aanvragen worden gehonoreerd, dan neemt het aantal
kerncentrales in de Verenigde Staten toe met ongeveer 33 procent. Om rendabel te zijn moet een kerncentrale snel worden gebouwd, zodat de periode dat er geen omzet wordt gerealiseerd tot een minimum wordt beperkt. De vorige generatie kerncentrales werd echter geplaagd door
tijdrovende bureaucratische procedures, bezorgdheid over de veiligheid en herziene bouwplannen. De meest recente centrale ging van start in 1996, nadat het 23 jaar en 6,9 miljard dollar koste om hem te bouwen. De nieuwe generatie kencentrales is volgens de constructeurs veiliger en betrouwbaarder.

De Amerikaanse krant The New York Times is op internet weer gratis te raadplegen. Lezers hoeven niet langer te betalen voor bepaalde artikelen. De krant neemt de stap omdat men verwacht dat het aantal bezoekers van de website fors zal toenemen. Dat zal ook gelden voor de bijbehorende advertentie-inkomsten. Voortaan is ook het archief van de New York Times gratis te raadplegen. Iedereen kan alle artikelen tot 1987 zo opvragen. Voor informatie van voor die tijd moet nog wel worden betaald. Het archief was tot op heden alleen toegankelijk voor abonnees van de speciale service TimesSelect. Zij kregen ook toegang tot verhalen van bekende columnisten en andere informatie. De abonnementenservice, met bijna 900 duizend leden, bracht de krant jaarlijks 10 miljoen dollar op. De meeste Amerikaanse kranten zetten hun artikelen gratis op internet. Inkomsten halen ze uit de bijbehorende advertenties. De Wall Street Journal heeft een website waarvoor een lidmaatschap nodig is.

De Nederlandse televisiepresentator Karel van de Graaf stopt na 38 jaar bij de AVRO. Reden van zijn vertrek is een bijbaan die volgens de zender niet te combineren is met zijn functie als presentator. De Nederlandse omroep stelt dat Van de Graaf een ander inzicht had over zijn functie als directeur corporate communicatie bij het duurzame energiebedrijf Econcern. Van de Graaf zegt al jaren bijbaantjes gehad te hebben. “Dat was nooit een probleem en ik ben er altijd transparant in geweest,” voert hij aan. “Blijkbaar zijn de tijden veranderd en is men daar scherper naar gaan kijken. Maar het gaat hier om duurzame energie. Het is niet zo dat ik in de wapenhandel of zo zit.” Van de Graaf lag het afgelopen jaar al vaker met de omroep overhoop. Ook zijn salaris als presentator was niet onbesproken. In 2005 verdiende Van de Graaf 281.000 euro. Maar de man zegt AVRO te bedanken voor alle kansen die hij er heeft gekregen.

In de Verenigde Staten is de uitspraak van Europese rechters tegen de Amerikaanse softwaregigant Microsoft met verbazing en ergernis ontvangen. Het Amerikaanse ministerie van justitie verklaarde dat de beslissing van het Europese gerecht van eerste aanleg de consument meer kwaad dan goed doet. De Europese rechters oordeelden dat de Europese Commissie in 2004 Microsoft terecht een boete had opgelegd van 497 miljoen euro wegens misbruik van zijn dominante marktpositie. Volgens Thomas Barnett, hoofd van de antimonopolie-afdeling van het Amerikaanse ministerie van justitie, verstikt de beslissing de innovatie en werkt het ontmoedigend op de concurrentie tussen bedrijven. Dat is volgens ehm ongunstig voor de consument, aldus Barnett. Ook Amerikaanse brancheorganisaties klaagden over de gevolgen van de uitspraak voor innovatie. Ze spreken van een gebrek aan respect voor intellectueel eigendom.

De Bank of England (BoE), de Britse centrale bank, stelt 4,4 miljard pond of 6,6 miljoen euro extra ter beschikking van de Britse banken om eventuele kredietproblemen te verhelpen. Ze doet dat om het vertrouwen te herstellen na de problemen bij de bank Northern Rock. De BoE stelt het geld ter beschikking via een kortlopende lening van twee dagen, aan een interest van 5,75 procent. Zo kunnen banken aan een veel lager rentetarief lenen. De Britse centrale bank hanteert normaal een rente van 6,75 procent en banken onderling hanteren 6,47 procent. De 4,4 miljard pond komt bovenop hetzelfde bedrag dat de BoE eerder al in de kredietmarkt pompte. Ze kondigde toen ook al aan dat ze Northern Rock zou steunen met een noodkrediet. De bank raakte in moeilijkheden door de crisis op de kredietmarkten en zag zijn aandelenkoers met meer dan de helft dalen. Voor de filialen van de bank staan al dagen klanten die hun geld willen opnemen.

Meer Nieuws