managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Madison weer tegen oorlogsbedrijf

Posted by managing21 on september 20th, 2007

Studenten aan de University of Wisconsin-Madison willen niet dat vertegenwoordigers van het Amerikaanse bedrijf Halliburton, dat logistieke diensten verleent aan de oorlog in Irak, aanwezig is op een jobbeurs aan de universiteit. Daarmee verwijzen naar veertig jaar geleden, toen een bezoek van een recruteerder van Dow Chemical, producent van napalm, oorzaak was van een grote protestbeweging.

Veertig jaar geleden zorgde het bezoek van Dow-vertegenwoordiger William Curly Hendershot voor felle demonstraties aan de universiteit. Het kwam tot een zwaar treffen studenten en ordediensten, waarbij tientallen gewonden vielen. Volgens de studenten behoren vertegenwoordigers van Halliburton tot dezelfde groep als Hendershot. “We leggen hier een duidelijke link,” aldus de studenten tegen het persbureau Associated Press.

Eén van de slachtoffers van de botsing met de politie, was Paul Soglin, die later burgemeester van Madison zou worden. “Halliburton is even schrikbarend als Dow destijds was,” benadrukte hij. “Halliburton heeft met lucratieve militaire contracten profijt gehaald uit de oorlog in Irak.” Madison werd door de demonstraties van veertig jaar geleden één van de belangrijkste centra van de Amerikaanse anti-oorlogbeweging.