managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 21st, 2007

De steenkoolprijs heeft in Europa een recordkoers bereikt. Als de prijsstijging aanhoudt, dreigen producten als elektriciteit en staal duurder te worden. Problemen in de steenkoolhavens in Australië, de grootste steenkoolexporteur, drijven de Aziatische steenkoolverbruikers naar Zuid-Afrika. Dat is de grootste leverancier van steenkool aan Europese elektriciteitsproducenten. De prijs voor de levering van een ton steenkool in oktober in de havens van Antwerpen, Rotterdam of Amsterdam bereikte een record van 95 dollar. Steenkool is ook in Europa nog steeds een belangrijke brandstof voor de opwekking van elektriciteit.

De Amerikaanse private-equityreus Carlyle laat de overheid van Abu Dhabi in zijn kapitaal stappen. Mubadala Development, een investeringsvehikel van de regering van Abu Dhabi, betaalt 1,35 miljard dollar (970 miljoen euro) voor een aandeel van 7,5 procent in Carlyle. De transactie waardeert Carlyle op 20 miljard dollar (14 miljard euro). Het geld van de operatie gaat Carlyle gebruiken voor investeringen. Met de instap van het overheidsfonds volgt Carlyle het voorbeeld van zijn grotere rivaal Blackstone. Blackstone verkocht in mei voor 3 miljard dollar een participatie aan een Chinees overheidsfonds. Net zoals Blackstone is Carlyle van plan naar de beurs te gaan.

Air Berlin heeft een akkoord gesloten met het Duits-Britse toerismeconcern Thomas Cook over de overname van zijn charterdochter Condor. De overname door een aandelenruil gebeurt in twee fasen. In februari 2009 zal Air Berlin volgens het plan 75,1 procent van de aandelen van Thomas Cook in Condor overnemen. De resterende 24,9 procent volgt in februari 2010, nadat Thomas Cook dit pakket van Lufthansa heeft verworven. De waarde van de overeenkomst wordt, afhankelijk van de beurskoersen op dat ogenblik, becijferd tussen 380 en 475 miljoen euro. Na de transactie bezit Thomas Cook een belang van 29,99 procent in Air Berlin.

Hans-Joachim Körber moet vertrekken als gedelegeerd bestuurder van Metro, het concern boven Mediamarkt en Galeria Inno. Körber was ruim twintig jaar aan de slag bij Metro, maar hij moet nu vertrekken omdat het concern niet winstgevend genoeg zou zijn. Het vertrek van Körber komt nog geen drie weken nadat grootaandeelhouder Haniel zijn belang in Metro heeft verhoogd tot 34,2 procent en door een krachtenbundeling met Smidt-Ruthenbeck aan een aandelenpakket van 50,01 procent komt. Körber wordt opgevolgd door Eckhard Cordes, momenteel bestuursvoorzitter van Metro en gedelegeerd bestuurder van Haniel. Cordes was tot twee jaar geleden topman van Mercedes.

Eén van de meest gevierde journalisten van de Verenigde Staten, de voormalige televisiepresentator Dan Rather, heeft een klacht ingediend tegen de Amerikaanse televisiezender CBS. Hij eist van de zender 49,8 miljoen euro. De 75-jarige Rather werd in maart 2005 op non-actief gezet, enkele maanden nadat hij in zijn uitzending ’60 Minutes’ het verleden van Amerikaans president George W. Bush tijdens de Vietnamoorlog had belicht. Bush zou toen als luitenant bij de luchtmacht een voorkeursbehandeling genoten hebben. De journalist meent dat CBS hem als zondebok gebruikte om de relaties met het Witte Huis niet voort te besmeuren.

De Duitse sportartikelenproducent Adidas wordt de officiële partner van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Dat heeft de Duitse groep bekend gemaakt. Adidas zal kledij ter beschikking stellen van de atleten. Het kan ook licenties verkrijgen om het merk ‘Olympische Spelen 2012’ te exploiteren en mag promotie-evenementen organiseren in de marge van de Spelen. Adidas betaalt 100 miljoen pond (142 miljoen euro) voor de overeenkomst. Volgens gedelegeerd bestuurder Herbert Hainer past de investering in de ambitie van Adidas het grootste sportmerk in Groot-Brittannië te worden. Daarnaast zet het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn samenwerking met Panasonic met acht jaar tot 2016 verlengd.

Chinese beleggers kunnen niet meer onbeperkt investeren op de beurs in Hongkong. Dat heeft de regering in Peking bekendgemaakt. Sinds de invoering van een nieuw plan vorige maand zijn de aandelen in Hongkong fors gestegen. Het is niet geheel duidelijk waarom de regering nu beperkingen stelt aan het plan. Waarnemers wijzen erop dat er na de forse koersstijgingen in Hongkong rekening wordt gehouden met een correctie. Een ander punt is dat er te veel geld het vasteland uitstroomt, wat ten koste gaat van beleggingen aan de lokale beurzen. Het plan om buiten China investeringen te kunnen doen was onder meer ingegeven door de grote omvang van de Chinese reserves en de internationale druk om een revaluatie van de yuan.

Computerbouwer Dell gaat komende maand een heuze computerwinkel openen in Moskou. Dell hoopt door deze stap vaste voet aan de grond te krijgen binnen de lucratieve computermarkt in Rusland. De zaak, die wordt gevestigd op de tweede verdieping van het nieuwe winkelcentrum van Moskou, Gorbuskin Dvor, wordt de eerste winkel die uitsluitend Dell producten gaat verkopen in Moskou. In sommige winkels in Moskou zijn al Dell producten te koop, maar dan gewoon naast andere merken. Dell gaat in de winkel in Moskou notebooks, desktops, servers, printers en andere Dell-producten aan de Russische man en vrouw brengen. Verder komt er een reparatieafdeling voor Dell-producten.

Vopak onderzoekt de mogelijkheid om in de Chinese stad Chongqing een terminal te gaan bouwen. Het is volgens bestuursvoorzitter John Paul Broeders niet de enige optie voor het Nederlands tankopslagbedrijf. Het bedrijf zoekt ook elders in China naar geschikte locaties. Afgelopen week was de bestuursvoorzitter in de Chinese stad Zhangjiagang om een nieuwe opslagterminal te openen. Deze terminal heeft 29 opslagtanks voor chemicaliën en is alweer de zesde Vopak-terminal in China. Wel is het de eerste terminal die volledig in eigendom is van het tankopslagbedrijf. In China is Vopak vooral actief in de regio rond Shanghai en in het zuidoosten.

De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn ruziet met Coca Cola. De anderhalve literflessen Coca Cola en Fanta Orange en alle varianten daarop zijn niet meer bij de supermarktketen te koop. Coca Cola is begin september gestopt met het leveren van deze flessen aan Albert Heijn. Het conflict draait rond een aantal prijsverhogingen die Coca Cola heeft doorgevoerd. Albert Heijn zegt zijn klanten daarvoor niet te willen laten opdraaien. Heijn zegt geen fatsoenlijke onderbouwing te zien voor de prijsverhoging. Volgens Coca Cola past de prijs bij een A-merk. De rekken in de Albert Heijn-winkels worden nu gevuld met flessen van concurrerende colamerken of met de een litervariant van Coca Cola.

Meer Nieuws