managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vragen over veiligheid Dreamliner

Posted by managing21 on september 20th, 2007

De Dreamliner, het nieuwe model van Boeing, is onveilig. Bij een crash zou het innovatieve composietmateriaal onvoldoende sterk zijn en bij het uitbreken van een brand giftige rookdampen veroorzaken. Dat zegt gewezen Boeing-medewerker Vince Weldon. De man werd in juli vorig jaar om onduidelijke redenen bij de onderzoekafdeling van de constructeur ontslagen als luchtvaartingenieur.

Vince Weldon vertelde aan de Amerikaanse krant The Seattle Times dat Boeing eerst nog jaren onderzoek zou moeten doen vooraleer de Dreamliner op de markt gebracht zou mogen worden. “De Federal Aviation Administration zou het model geen vergunning mogen geven om te vliegen,” aldus nog Weldon. Hij heeft zijn bezwaren tegen de Dreamliner ook in een brief aan de Federal Aviation Administration geuit.

Weldon stelt onder meer dat het plastic materiaal in de Dreamliner minder schokken kan opvangen van het aluminium van de andere modellen. Bovendien zijn volgens hem een aantal crashtests onzorgvuldig uitgevoerd. Het uiten van zijn twijfels over de betrouwbaarheid van de Dreamliner zouden volgens Weldon de rechtstreekse oorzaak geweest zijn van zijn ontslag. Boeing zegt echter dat Weldon een supervisor had bedreigd.

De Federal Aviation Administration zegt dat de Dreamliner geen vergunning zal krijgen tenzij afdoende is aangetoond dat het model aan alle vereisten voldoet. “De passagiers van de Dreamliner moeten bij een crash minstens even grote overlevingskansen hebben dan in een toestel met een metalen romp,” aldus een FAA-woordvoerder. Boeing zegt dat er geen enkel probleem zal zijn om aan de vereisten te voldoen.