managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

FIA lekt autosportgeheimen op het internet

Posted by managing21 on september 21st, 2007

De Fédération Internationale de l’ Automobile (FIA) heeft geheime informatie over de technische strategieën van raceteams uit de Formule Eén laten uitlekken op het internet. Het incident was een uitloper van de veroordeling van het raceteam McLaren wegens spionage tegenover concurrent Ferrari. McLaren werd veroordeeld tot een boete van 100 miljoen dollar en werd geschrapt uit het wereldkampioenschap van de constructeurs. Het vonnis werd op de FIA-website gepubliceerd, maar daarbij werd geheime informatie onvoldoende verwijderd.

De veroordeling van McLaren baseerde zich vooral op een aantal e-mails en teksten die de betrokkenen bij de spionage met elkaar hadden uitgewisseld. De notulen van de verhoren werden door de FIA op zijn website gepubliceerd. Daartussen zat ook een pdf-document van 115 bladzijden. De FIA had weliswaar de geheime informatie uit het dossier zwart gekleurd voordat het op het internet was geplaatst. “Maar men was vergeten dat die informatie gemakkelijk gerecupereerd kon worden,” aldus het magazine The Register.

De geïnteresseerde moest de tekst uit het document slechts kopiëren in een text-file, waarna de verborgen gegevens te voorschijn kwamen. “Woordvoerders van de FIA stelden dat het probleem al was vastgesteld en dat de geheime informatie was verwijderd,” stipt The Register aan. “Nochtans was de geheime informatie ook later nog op het internet beschikbaar. De FIA wenste daarop geen verdere commentaar te geven op die trage reactie.” Inmiddels is de geheime informatie wel definitief verwijderd.