managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Telefoon wordt reclamemedium

Posted by managing21 on september 24th, 2007

Met de opgang van de internettelefonie wordt het ook mogelijk om het medium te gebruiken voor reclame. Het Amerikaanse bedrijf Pudding Media heeft immers een dienst voor internet-telefonie gelanceerd die ondersteund wordt door reclame, gebaseerd op de inhoud van de gesprekken die de individuele correspondenten met elkaar voeren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van spraakherkenningstechnologie.

Aan de hand van de inhoud van een gesprek, wil Pudding Media gerichte reclame plaatsen op de schermen van de betrokken correspondenten. “Wanneer mensen met elkaar telefoneren, doen ze meestal ook nog iets anders,” vertelde Ariel Maislos, topman van Pudding Media. “Velen slaan aan het doodelen of surfen op het internet. Met Pudding Media krijgen ze iets voorgeschoteld dat relevant is binnen hun telefoongesprek.”

De Amerikaanse krant The New York Times wijst daarbij op de dunne grens tussen gerichte reclame en inbreuk op de privacy. “Maar Pudding Media zegt dat hun praktijken identiek zijn aan wat Google doet met e-mail,” aldus de krant. “Toch hebben ook binnen de reclamesector veel mensen hun bedenkingen. Ze wijzen op de noodzaak aan voorzichtigheid, want met elke technologische vooruitgang wordt de reclame steeds meer indringend.”

Pudding Media zegt de privacy-problemen grondig aangepakt te hebben. “Er worden geen gegevens opgeslagen over de inhoud van de telefoongesprekken,” aldus Maislos. “De reclame slaat alleen op de inhoud van het lopende gesprek en is ook slechts actief zolang het gesprek duurt. Bovendien richten wij ons vooral op jongeren, die minder strikt zijn rond privacy-aangelegenheden.”

Het bedrijf voegt er aan toe dat uit tests is gebleken dat de inhoud van de reclame de neiging had om het verloop van het gesprek te helpen bepalen. “De conversatie veranderde naarmate de reclame die op het scherm verscheen,” aldus Maislos. “Onze mogelijkheid om de conversaties te beïnvloeden, was opmerkelijk.”