managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Middenmanagement houdt niet van ICT-afdeling

Posted by managing21 on september 24th, 2007

Terwijl de meerderheid van de collega’s tevreden zijn met de werking van de informatica-afdeling binnen het bedrijf, neemt het middenmanagement een veel kritischer houding aan. Dat blijkt uit een Duits onderzoek van de Technische Universiteit München en het adviesbureau BGM. Vooral de informatica-beveiliging krijgt het daarbij volgens de onderzoekers zwaar te verduren.

Uit de enquête blijkt dat de informatica-afdelingen van bedrijven beter zijn dan hun imago laat uitschijnen. Meer dan acht op de tien ondervraagden zegt tevreden tot bijzonder tevreden te zijn over de werking van hun informatica-afdelingen. “Maar toch blijft er een duidelijke kloof tussen de informatica en de andere afdelingen binnen het bedrijf,” aldus Manager Magazin.

Daarbij stelt slechts één op de twee ondervraagden dat de informatici begrip hebben voor de zakelijke uitdagingen en processen van het bedrijf. Ongeveer 17 procent zegt dat dit tot problemen binnen het bedrijf leidt. Men is meestal wel tevreden over de kantoortoepassingen, maar mobiele draadloze oplossingen zorgen voor grotere moeilijkheden. Bij de hardware is men het meest tevreden over de beeldschermen, maar veel minder over printers en laptops.

Het meest kritisch is men echter voor de informatica-beveiliging, die volgens vele ondervraagden desastreus worden genoemd. Toch is een meederheid van de respondenten ervan overtuigd dat de informatica-afdeling een belangrijke tot zeer belangrijke bijdrage levert tot het succes van het bedrijf. Slechts één op tien noemt die bedrage gering tot zeer gering.

De onderzoekers kwamen echter vooral tot de vaststelling dat het middenmanagement veel kritischer is voor de informatica dan de gemiddelde werknemer of het hogere management. “Dat heeft wellicht te maken met het feit dat het middenmanagement onder grote omzetdruk staat en de informatica de schuld geeft wanneer winstdoelstellingen niet gehaald blijken te kunnen worden.