managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Google denkt aan onderzeese kabel

Posted by managing21 on september 24th, 2007

Het zoekmachinebedrijf Google is geïnteresseerd om te investeren in een project om een communicatiekabel een onderzeese communicatiekabel te leggen op de bodem van de Stille Oceaan. Het bedrijf zou daarbij willen instappen in het Unity-project, dat ook een aantal telecom-bedrijven omvat en tegen 2009 een onderzeese communicatiekabel naar Azië in gebruik zou willen hebben.

“Google heeft altijd al op eigen kracht willen werken,” aldus de Amerikaanse krant The New York Times. “Het bedrijf bouwde van bij de start zijn eigen servers en schrijft ook zijn eigen operating systems.” Het bedrijf zou nu volgens de Australische nieuwsservice Communications Day plannen hebben om schepen te huren die een communicatiekabel onder de Stille Oceaan zouden leggen.”

De kabel zou al in 2009 in gebruik genomen worden. Google zou daarbij over een exclusief toegewezen gedeelte van de bandbreedte kunnen beschikken. “Dat geeft het bedrijf een belangrijke kostenvoorsprong voor intercontinentale datatransmissie tegenover internet concurrenten zoals MSN en Yahoo,” wordt er opgemerkt. Google wenste geen commentaar te geven over de berichten.

Toch zei een woordvoerder van het bedrijf dat Google altijd geïnteresseerd is in dergelijke projecten. “Extra internet-infrastructuur is altijd goed voor de gebruiker,” werd er opgemerkt. Volgens Communications Day heeft Google al wel advertenties geplaatst om mensen te werven die betrokken zouden worden bij nieuwe projecten of investeringen in kabelsystemen, die het bedrijf eventueel aan zijn activiteiten zou willen toevoegen.