managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Internet houdt van recessies

Posted by managing21 on september 25th, 2007

Hoewel de economische situatie er in de Verenigde Staten niet echt rooskleurig voorstaat, mag de online reclamesector zich aan een verdure groei verwachten. Dat zegt Eric Bader, directeur digitale activiteiten bij MediaVest. De internetreclame zal volgens hem ook blijven groeien wanneer de globale reclamesector onder de economische problemen van de Verenigde Staten zou lijden. Ooit was het helemaal anders.

Bij de vorige Amerikaanse recessie op het einde van de vorige eeuw, kreeg de online reclame al snel zware klappen. Dat leidde uiteindelijk tot de beruchte dotcom-crisis, waarbij vele online bedrijven over de kop gingen en de toekomst van het internet als medium meer dan eens in gevraagd werd gesteld. Maar inmiddels lijkt het internet sterk genoeg geworden te zijn om tegen een dergelijke crisis te kunnen optornen en er zelfs bij te winnen.

“De recessie zet bedrijven aan om te besparen op hun kosten,” aldus de krant Financial Times. “Dat zou de ondernemingen kunnen aanzetten om versneld over te stappen van traditionele reclamemedia naar digitale kanalen. “Een aantal Amerikaanse hypotheekverstrekkers die in de recente crisis betrokken waren, hebben zelfs hun online campagnes opgedreven, gedreven door de mogelijkheid om mensen aan te zetten op reclames door te klikken.”

“Bij een crisis zullen marketingbudgetten één van de eerste slachtoffers zijn die moeten inleveren, maar digitale acties zullen blijven stijgen,” benadrukt Eric Bader. “Adverteerders zullen zich willen richten op reclame die op efficiëntie gemeten kan worden. Daardoor zal het internet bij een recessie marktaandeel winnen op televisie, kranten en radio.” Online reclame is nu al de snelst groeiende reclamesector en zou dit jaar 7 procent van de globale reclamemarkt kunnen innemen.

Het verschil met de dotcom-crisis wordt volgens analisten gemaakt door de groei van onder meer van zoekmachinereclame, maar ook van een aantal andere vormen van online reclame. Ook de sociale netwerken, die adverteerders toelaten om bepaalde doelgroepen te viseren, hebben volgens de krant bijgedragen door een verhoogd vertrouwen in internetreclame.