managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Shelby vestigt wereldrecord voor productiewagens

Posted by managing21 on september 26th, 2007

De Amerikaanse autoconstructeur Shelby Supercars (SSC) zegt een nieuw snelheidsrecord voor productiewagens gevestigd te hebben. Op een afgesloten stuk autostrade in de staat Washington slaagde de SSC Ultimate Aero TT een snelheid van 257,41 mijl per uur (414,31 kilometer per uur) te halen. Op de terugweg werd een snelheid van 254,88 mijl per uur gehaald. Dat levert een gemiddelde van 256,15 mijl per uur op.

De prestaties moeten door Guinness World Records nog worden goedgekeurd, vooraleer het wereldrecord officieel kan worden geregistreerd. Op dit ogenblik ligt het wereldrecord in handen van Koenigsegg CCR, die een officiële snelheid van 242 mijl per uur liet afklokken. De Veyron van Bugatti haalde zelfs een snelheid van 253 mijl per uur, maar dat record werd niet officieel erkend.

Testpiloot Chuck Bigelow merkte na de recordpoging op dat de Ultimate Aero nog sneller had kunnen gaan. Shelby Supercars heeft immers geen eigen testcircuit, zodat een stuk autostrade moest afgesloten worden om de recordpoging te laten plaats hebben. “De baan loopt ligt omhoog en er zit een bocht in, wat de snelheid heeft afgeremd,” vertelde hij aan het magazine Bloomberg. In windtunnels werd een snelheid van 273 mijl per uur gehaald.