managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vijfsterrenjaargang voor Italiaanse wijn

Posted by managing21 on september 26th, 2007

De Italiaanse wijnproducenten verwachten dit jaar een oogst van 43,5 miljoen hectoliter. Dat is een daling met 12 procent tegenover vorig jaar en bovendien de kleinste oogst van de jongste dertig jaar. Toch blijkt de Italiaanse wijnsector zich daarover weinig zorgen te maken. Volgens de Italiaanse wijnboeren is de kwaliteit van deze jaargang immers van superieure kwaliteit, die in prijs de daling van de kwantiteit meer dan zou moeten compenseren.

Het extra droge weer van de voorbije maanden heeft de wijnproductie van de Italiaanse wijnstreek Toscane gevoelig beïnvloed. Door de warmte ontwikkelen de druiven immers een dikkere pel en bevatten ze minder vloeistof. “Maar tegelijkertijd wordt het suikergehalte opgedreven,” aldus een producent van de Montepulciano-wijn tegenover het persbureau Reuters. “Dat leidt tot een druivenoogst van een superieure kwaliteit. We zijn dan ook niet bang voor een kleinere oogst.”

De druiventeelt in het noorden van Italië had ook niet af te rekenen met ziektes, zodat de oogst ook heel gezond is. Er wordt zelfs gesproken over een vijfsterrenjaargang. n het zuiden van Italië, waar de meeste Italiaanse tafelwijn wordt geproduceerd, is de situatie echter compleet anders. Daar kreeg men af te rekenen met meeldauw, een ziekte die de wijnranken aantast. Vooral Sicilië werd hard getroffen. Daar wordt rekening gehouden met een productiedaling van 30 procent.