managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Acacia in strijd tegen Agent Orange

Posted by managing21 on september 27th, 2007

Vietnam draagt nog altijd de sporen van het ontbladeringsproduct Agent Orange dat door het Amerikaanse leger tijdens de Vietnamese oorlog werd ingezet. De Vietnamese bevolking kampt nog steeds met gezondheidsklachten als gevolg van het gebruik van het chemisch product. Ook de landbouw ondervindt er nog altijd de gevolgen van. Een Vietnamees wetenschapper wil echter acacia’s inzetten om de gevolgen te beperken.

De oorlog in Vietnam is inmiddels al meer dan dertig jaar geleden, maar de sporen van het ontbladeringsmiddel Agent Orange, het chemisch product dat door de Amerikaanse troepen werd ingezet, zijn nog altijd terug te vinden. Op bepaalde locaties is de aanwezigheid van dioxine – dat in Agent Orange werd gebruikt – nog altijd tweehonderd keer hoger dan de aanvaardbare norm.

De Vietnamese gezinnen die op de gecontamineerde gronden leven, ondervinden nog steeds last met de gezondheid en hebben problemen met hun oogst. De Vietnames wetenschapper Phung Tuu Boi, directeur van het Center for Assistance in Nature Conservation and Community Development in Hanoi, zegt met het planten van acacia’s daar nu echter een oplossing voor gevonden te hebben.

Boi wil op de gecontamineerde plekken twee organische hekken plaatsen. In de eerste plaats moet er een stekelige haag komen die het vee en de bevolking op afstand moet houden. Bij het ouder worden produceert deze soort (Gleditschia australis) eetbare vruchten die de bewoners kunnen eten. Daarnaast wil Boi een hek planten met Australische acacia’s. Deze bomen zuiveren de grond en groeien snel waardoor ze na niet al te lange tijd weer kunnen worden geoogst om er papier of meubels van te maken.

Boi kreeg voor zijn project een donatie van de Wereldbank.