managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ouders kunnen internetgedrag afremmen

Posted by managing21 on september 27th, 2007

Ouders kunnen wel degelijk een invloed hebben op het internetgedrag van hun kinderen. Dat blijkt uit de resultaten van een Nederlands onderzoek van het bureau Qrius. Dat kwam tot de vaststelling dat het percentage basisschoolkinderen dat in Nederland dagelijks op het internet zit, de voorbije twee jaar met tien procent is gedaald. Qrius verwijst daarbij vooral naar de restrictievere houding van de ouders.

Twee jaar geleden zat 28 procent van de Nederlandse kinderen uit het basisonderwijs dagelijks op het internet. Dat is op dit ogenblik gedaald tot 18 procent. “De enorme daling in het internetgebruik door kinderen ligt volgens Qrius vooral aan de ouders,” aldus het magazine Planet Internet. “Ouders zijn steeds restrictiever geworden in het internetten van hun kinderen.”

Ook providers hebben volgens Qrius waarschijnlijk een rol gespeeld door duidelijk te maken dat men voorzichtig moet zijn met het internet. “Ook bij de jongeren van twintig jaar en ouder ziet men een afname van het dagelijkse gebruik van internet,” aldus de onderzoekers. “Wellicht is het nieuwe eraf en zijn chatten en sociale netwerken zijn gewoon geworden.” Bij middelbare scholieren bleef het internetgebruik redelijk stabiel.

Bij Nederlandse kinderen en jongeren is Google de beste site. Daarna volgen Wikipedia en YouTube.