managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Hoogopgeleide kiest voor alternatieve nieuwssite

Posted by managing21 on september 28th, 2007

Hoogopgeleiden ruilen krantensites in voor typisch online nieuwssites. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van Esther de Waal, wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast stelt de onderzoekster dat webversies van kranten minder bijdragen aan het bewustzijn van lezers dan papieren kranten. Die conclusie noemt ze zorgwekkend, aangezien krantensites als alternatief voor papieren versies worden beschouwd.

“Consumenten die zowel de papieren krant als de digitale versie bekijken, halen volgens onderzoekers van het bureau TNS Nipo meer beleving uit hun krant,” aldus het magazine Adformatie. “Lezers die zowel de krant als de website bekijken, zijn volgens onderzoekers enthousiaster over de papieren krant en praten daar meer over. Dat gaat ook op voor de reclames in de krant.

De papieren krant wordt volgens TNS Nipo vooral gelezen voor achtergrondinformatie, terwijl de websites overwegend worden gelezen om op de hoogte te blijven van het meest actuele nieuws. Esther de Waal, onderzoekster aan de Universiteit van Amsterdam, meent dat webversies van kranten minder bijdragen aan het bewustzijn van lezers dan papieren kranten. Verder stelt ze dat de scores in beleving van dagbladsites nauwelijks afwijken van andere nieuwssites.