managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bedrijven rationeler in virtuele wereld

Posted by managing21 on september 28th, 2007

Bedrijven gaan steeds pragmatischer om met virtuele werelden. Dat zegt het Nederlandse Platform voor de Informatiesamenwerking (EPN), een stichting die onderzoek doet naar de invloed van informatica op de samenleving. EPN stelt dat de hype rond virtuele werelden zoals Second Life voorbije is en dat meteen ook de fase van het experimenteren achter de rug blijkt te zijn.

“Het voorbijgaan van de hype, geeft ruimte voor een meer genuanceerde benadering van virtuele werelden,” aldus EPN. “Het is toe te juichen dat bedrijven en instellingen vanuit een eerste enigszins ongerichte experimenteerfase in toenemende mate serieuze onderzoeken en projecten opzetten. Dat doen deze partijen om de zakelijke en communicatieve mogelijkheden van virtuele werelden te ontdekken en toe te passen.”

Second Life is nog altijd één van de speerpunten van de virtuele wereld. Toen Linden Labs, het bedrijf achter Second Life, gewag maakte van miljoenen gebruikers, begonnen ook bedrijven en instellingen daarin mogelijkheden te zien. Maar het grootste gedeelte van de initiatieven bleek niet aan te slaan bij de bezoekers. Ook bleken er veel minder actieve bezoekers te zijn dan geregistreerde gebruikers.