managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Zonne-energie beleeft grotere hoogdagen dan computer

Posted by managing21 on september 28th, 2007

Zodra zonne-energie geld oplevert voor consumenten is het hek van de dam. Dat zegt Gosse Boxhoorn, directeur van de Nederlandse zonnecellenfabrikant Swolland Solar uit Heerlen. Op het ogenblik dat zonne-energie concurrerend wordt met het gewone net, zal de consument volgens hem kiezen voor een eigen installatie, want die zal hem volgens Boxhoorn op termijn geld opleveren.

“Volgens de beleggingsadviseur Clean Edge zullen de wereldwijde investeringen in zonne-energie tegen 2016 groeien naar 69 miljard dollar,” aldus het magazine Energie Plus. “Op dit ogenblik is dat 16 miljard dollar. Dat is een snellere groei dan de computersector beleefde tijdens zijn hoogdagen.” Boxhoorn noemt deze prognoses geloofwaardig en heeft het zelfs over een groei tot 200 miljard dollar.

Met het cijfer van Boxhoorn zou de mondiale markt voor zonne-energie na groter worden dan de sector voor consumentenelektronica. “De prijzen voor traditionele vormen van energie blijven stijgen, terwijl de kostprijs van zonne-energie daalt,” voert hij aan. “Over tien jaar zal zonne-energie concurrerend zijn met het gewone net. Consumenten kunnen dan kiezen voor een energiebedrijf of voor een eigen installatie die hen op termijn geld oplevert.”

De keuze zal volgens Boxhoorn dan snel gemaakt zijn, zeker wanneer het gaat om nieuwbouwprojecten. Op dit ogenblik bedraagt de mondiale productiecapaciteit voor zonnecellen 2,4 gigawatt per jaar. In 2010 zou dat stijgen tot minstens 7 gigawatt per jaar. Er wordt zelfs gewag gemaakt van 15 gigawatt per jaar.