managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 1st, 2007

Een fles whisky is in Schotland voor 29.400 pond (42.000 euro) van eigenaar veranderd. De 157 jaar oude Bowmore Single Malt bereikte de hoogste prijs die ooit op een veiling werd betaald voor een scotch whisky. De waardevolle 0,75 liter Islay Malt in de handgeblazen fles ging bij de veiling in Glasgow naar een onbekende bieder aan de telefoon. De verzamelaar liet er zich ook niet van afhouden dat de kurk vorige week in de whisky was gezakt, zei een woordvoerder van het veilinghuis. Volgens de branderij Bowmore is het de oudste fles in deze soort whisky en is ze afkomstig van het Hebriden-eiland Isley. De duurste fles ter wereld wordt beschouwd als een Dalmore 62 Single Highland Malt Scotch Whisky uit 1943, die een zakenman twee jaar geleden voor omgerekend 45.800 euro in een hotel in Engeland heeft gekocht.

Het Internationale Monetaire Fonds heeft de Fransman Dominique Strauss-Kahn gekozen tot president. De raad van bestuur koos de vroegere socialistische minister van Financiën bij consensus. Strauss-Kahn (58) volgt per 1 november de Spanjaard Rodrigo de Rato op. Zijn aanstelling geldt voor vijf jaar. In een verklaring zei Strauss-Kahn onmiddellijk te willen beginnen aan de hervormingen die voor het IMF noodzakelijk zijn om financiële stabiliteit in dienst te stellen van de internationale gemeenschap en groei en werkgelegenheid te bevorderen. Strauss-Kahn haalde het van de Tsjech Josef Tosovsky, die door Rusland naar voren was geschoven. Rusland wou daardoor een oude traditie te doorbreken dat IMF-voorzitters altijd uit West-Europa komen en dat de Wereldbank een Amerikaan aan het hoofd heeft. Al langere tijd is er een vraag naar een meer open selectieproces.

Rusland heeft ruim tachtig vleesbedrijven hun importlicentie afgenomen. Ook drie Belgische bedrijven zijn daarbij betrokken. Het vlees is volgens de Russische overheid pover van kwaliteit. De Federatie Belgisch Vlees (Febev) denkt aan een politiek motief. Europa gaf Rusland eerder dit jaar ongelijk in een Pools-Russisch vleesconflict en daarvoor moet het nu de prijs betalen, denkt Febev. Directeur Thierry Smagghe sluit niet uit dat Rusland aan zijn zwarte lijst nog meer Belgische bedrijven zal toevoegen. De Febev is al in onderhandeling met de Russische ambassade om tot een oplossing te komen. De discussie spitst zich toe op de verwerking van koeien- en stierenvlees van het Belgische wit-blauwe ras. “De manier waarop wij het vlees snijden, zijn ze in Rusland niet gewoon,” zegt Smagghe. “Dit mag geen onoverkomelijk probleem zijn, maar Rusland kan natuurlijk voet bij stuk houden.”

De Russische eerste vicepremier, Dmitri Medvedev, stelt dat Rusland verplicht zal zijn te reageren indien de Europese Unie de bewegingsvrijheid van Russische bedrijven in de energiesector beperkt. In de helft van vorige maand kondigde de Europese Commissie aan dat buitenlandse ondernemingen geen controle over de netwerken Рpijpleidingen en hoogspanningsleidingen Рmogen verwerven. Medvedev is ook voorzitter van de raad van bestuur van Gazprom. De Europese Unie wil niet alleen verhinderen dat bedrijven als Gazprom de controle over de netwerken verkrijgen, het wil ook dat de concerns die in Europa opereren, gesplitst worden. Ook Gazprom zou dat moeten doen. Dmitri Medvedev wordt ̩̩n van de kandidaten genoemd, naast defensieminister Sergej Ivanov en premier Viktor Zoebkov, om Vladimir Poetin op te volgen als nieuwe president.

De Europese Unie kreeg de voorbije weken zware kritiek, vooral van de Verenigde Staten, op de plannen om de luchtvaart in te sluiten in het systeem van handel in emissierechten. Europa wil op die manier de luchtvaart responsabiliseren voor het klimaatprobleem. Luchtvaartmaatschappijen zouden vervuilingsrechten moeten kopen voor de afstanden die in het Europese luchtruim worden afgelegd. Het systeem waaraan Europa werkt, zou gelden voor Europese vluchten, maar ook voor buitenlandse maatschappijen die van of naar Europa vliegen. Die kwestie ligt ook in de Europese Unie gevoelig, omdat sommige landen, zoals Groot-Brittannië, nu eenmaal meer trans-Atlantische vliegverkeer hebben. Eenzijdige Europese maatregelen kunnen bekeken worden als een verstoring van de normale handelspraktijken en zijn dus juridisch aanvechtbaar.

De private-equitygroep Bain Capital en de Chinese groep Huawei gaan de verlieslatende Amerikaanse netwerkspecialist 3Com overnemen voor 2,2 miljard dollar (1,54 miljard euro). 3Com stemde gisteren in met het overnamevoorstel. Bain zal 5,3 dollar per aandeel betalen. Dat is 44 procent meer dan de slotkoers donderdagavond. Huawei Technologies, die tot eerder dit jaar een joint venture had met 3Com, zal een minderheidsbelang kopen in het Amerikaanse bedrijf. 3Com is een concurrent van het succesvolle Cisco. Het is al zeven jaar verlieslatend. Bain en Huawei willen met 3Com onder meer focussen op de Chinese markt. Een aandeelhouder van 3Com vecht het bod aan voor de rechtbank. “We hebben onze strategische alternatieven onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen dat het aanbod van Bain voor onze aandeelhouders de beste stap is,” zegt Edgar Masri, president en van 3Com.

Mikhael Khodorkovski, de voormalige eigenaar en topman van de Russische oliegroep Joekos, blijft in de cel. Dat heeft een rechtbank in Siberië beslist. De gevallen oliemagnaat blijft tot 2 januari opgesloten in de gevangenis van Tsjita, een stad op 6.500 kilometer ten oosten van Moskou. Ook een zakenpartner van Khodorkovski, Platon Lebedev, blijft tot na nieuwjaar achter de tralies. De voorlopige hechtenis van Khodorkovski en Lebedev in Tsjita zou op 2 oktober aflopen. Maar de rechtbank besliste de zakenlui langer aan te houden. Khodorkovski en Lebedev zijn in verdenking gebracht van verduistering van goederen na nieuwe vervolgingen die in februari werden opgestart. Twee jaar geleden werden beide Russen al veroordeeld voor fiscale fraude. Daarvoor zitten ze een straf van acht jaar uit in een aparte strafkolonie.

De Britse bank Northern Rock, die in ernstige problemen geraakte door de kredietcrisis, heeft opnieuw een bedrag van 7,15 miljard euro geleend van de Britse centrale bank. Northern Rock heeft nu al bijna 8 miljard pond (11,44 miljard euro) geleend bij de Bank of England. Northern Rock, de derde grootste verstrekker van woonkredieten in Groot-Brittannië, kwam in moeilijkheden omdat het een tekort had aan liquide middelen. Door de kredietcrisis kon de bank geen geld meer lenen bij sectorgenoten. De Britse centrale bank moest uitzonderlijk bijspringen. Honderden klanten van Northern Rock stonden in de rij om hun rekening bij de bank leeg te halen. De Britse bank opende na het opduiken van de problemen haar boeken voor het Amerikaanse investeringsfonds JC Flowers met het oog op een mogelijke overname. JC Flowers heeft ervaring in de financiële sector. Het was een tijdlang de eigenaar van de Nederlandse zakenbank NIB Capital.

De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft onder druk van zijn klanten beslist de levering van het besturingssysteem Windows XP met vijf maanden te verlengen. Fabrikanten kunnen hun computers nog tot eind juni volgend jaar uitrusten met XP. De eindgebruiker krijgt zo meer tijd om over te stappen op Vista. Microsoft had eerder aangegeven de levering van Windows XP eind januari van volgend jaar stop te zetten. Dat bleek echter niet naar de zin van computerfabrikanten als Hewlett-Packard en Dell. Zij vroegen en kregen nu inderdaad extra tijd. Daarna moet de overstap naar het nieuwe besturingssysteem Windows Vista een feit zijn. ‘We willen de klanten meer tijd geven,” stelt Microsoft. Met het uitstel zullen die klanten nu 18 maanden de tijd hebben gehad om de overschakeling te maken. Dat was bij de lancering van de vorige besturingssystemen van Microsoft ook steeds het geval.

De Spaanse stroomproducent Iberdrola investeert ruim 14 miljoen euro in zeeslangen die golfbewegingen omzetten in elektriciteit. E̩n vierkante kilometer zee kan tot 40 Pelamis-zeeslangen herbergen, goed voor een capaciteit van 30 megawatt. Daarmee worden 25.000 huishoudens van stroom voorzien. Schotland is een wereldwijde pionier in de ontwikkeling van elektriciteitsproductie uit golf- en getijdenenergie. Het bedrijf Pelamis Рvroeger bekend als Ocean Power Delivery Рontwierp een drijvend slangvormig apparaat van ruim 160 meter lang dat energie van de golven kan omzetten in elektriciteit. Pelamis deed eerder succesvolle tests met prototypes in Schotland en later in Portugal. De Schotse regering heeft een vergunning gegeven voor het project, dat volgend jaar operationeel zal zijn. De installatie komt in Orkney, een gebied met energierijke golven.

Meer Nieuws