managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Autokoper let niet op milieu

Posted by managing21 on oktober 1st, 2007

Bijna de helft van alle autobestuurders let bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte auto niet op de milieukenmerken van het voertuig. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse verzekeraar Centraal Beheer Achmea. Bestuurders selecteren volgens de onderzoekers hoofdzakelijk op prijs, rijcomfort en uiterlijk. Alleen 65-plussers blijken meer bezorgdheid te hebben voor het leefmilieu.

“Op groene kenmerken zoals milieubelasting en herstellingen let de autokoper amper,” aldus de onderzoekers. “Alleen 65-plussers zijn meer attent op het milieu en zijn vaker van plan een nieuwe auto aan te schaffen.” Bij andere grote aankoper zegt driekwart van de ondervraagden wel rekening te houden met milieukenmerken. Bijna de helft van de ondervraagden maakt gebruik van groene stroom en negentig procent sorteert afval.

Volgens de Nederlandse autosector speelt bij het kopen van een wagen veel meer een emotioneel effect dan bij een koelkast. “Maar waar bij een koelkast op het etiket makkelijker valt vast te stellen of hij milieuvriendelijk is, is dit bij een auto vaak een probleem,” wordt er aan toegevoegd. Op die manier zijn de milieukenmerken van auto’s volgens de sector veel moeilijker vast te stellen.

Uit het onderzoek kwam ook nog naar voor dat ruim 40 procent van de autobestuurders meent dat autorijden niet de belangrijkste boosdoener voor het milieu is en dat de schade aan het milieu sterk wordt overdreven. “Het zijn vooral mannen die dat zeggen,” aldus het persbureau ANP. “Verder geeft 65 procent van de ondervraagden aan nooit benzine te gebruiken die minder belastend is voor het milieu.”
Lees meer over transport en verkeer