managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Karmann overweegt einde autoproductie

Posted by managing21 on oktober 1st, 2007

Het beroemde Duitse autobedrijf Karmann overweegt zich terug te trekken uit de autoproductie. Dat heeft de top van het bedrijf bekend gemaakt, ter gelegenheid van de aankondiging van een herstructurering. Daarbij zullen in de twee Duitse fabrieken 1.770 banen sneuvelen. Maar indien er tegen midden volgend jaar geen nieuwe orders binnenkomen, wil Karmann zich uit de autosector terugtrekken.

Karmann bouwt het chassis en koetswerk voor een aantal autobedrijven. Bij de vestiging van Karmann in Rheine worden in de tweede helft van volgend jaar ongeveer negenhonderd van de duizend arbeidsplaatsen geschrapt. Daar wordt momenteel nog de Audi A4 Cabrio gebouwd. Bij de hoofdvestiging in Osnabrück verdwijnen 870 van de 4.000 banen. Daar produceert Karmann nu nog de Mercedes-Benz CLK en de Chrysler Crossfire.

De autoproductie bij Karmann stopt eind volgend jaar. De winstmarges zijn volgens Karmann-topman Peter Harbig veel te klein geworden. Als het Karmann voor midden volgend jaar niet lukt vervolgopdrachten binnen te slepen, overweegt het bedrijf zich in 2009 volledig uit de productie van auto’s terug te trekken. Men zou zich dan exclusief toeleggen op de productie van daksystemen voor auto’s, dat wel succesvol is.

Karmann telt 5.000 werknemers in Duitsland en ongeveer 7.000 wereldwijd.