managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa wil meer op televisie komen

Posted by managing21 on oktober 3rd, 2007

De Europese Commissie wil meer inspanningen doen om zijn aanwezigheid op televisie te verbeteren. Er wordt voorgesteld om de hoeveelheid gratis aangeboden televisiebeelden te verdubbelen. Bovendien wil de Europese Commissie ook langduriger meebetalen aan televisieprogramma’s van zenders die aandacht besteden aan de activiteiten van de Europese Unie.

Margot Wallström, Europees Commissaris voor communicatie, wil het Europees communicatiebeleid versterken omdat EU-informatie voor burgers op dit ogenblik nu relatief ongeorganiseerd is en ook moeilijk te begrijpen is. Volgens haar hebben de Europeanen op dit ogenblik slechts een beperkte kennis van de Europese Unie. Ze voert daarbij aan dat media de Europese onderwerpen vooral belichten door een nationale bril.

De berichtgeving vertrekt volgens Wallström te weinig vanuit een grensoverschrijdende context, hoewel veel praktische problemen alleen aangepakt kunnen worden op Europees niveau. De Europees Commissaris is verder van mening dat scholen in hun lessen meer aandacht zouden moeten besteden aan de Europese Unie. Onderwijs speelt volgens haar een belangrijke rol om een Europees burgerschap te bevorderen.

Wallström wil ook dat websites meer aandacht zouden schenken aan de Europese Unie. Daarrond wil ze eind dit jaar of begin volgend jaar met een voorstel naar voor komen. Daarnaast is ze van oordeel dat Europees Commissarissen en hun ambtenaren meer bezoeken zouden moeten afleggen en vaker meedoen aan praatprogramma’s. Ook moeten er meer communicatiemedewerkers komen op de ambassades van de Europese Commissie.

Wallström wil ook de huidige vierhonderd informatiekantoren van Europe Direct uitbreiden.