managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Autosector liquideert marketeers

Posted by managing21 on oktober 3rd, 2007

Steeds meer topmarketeers van de grote autoconstructeurs stappen op. Volgens het magazine Advertising Age zijn het voorbije al meer dan een half dozijn toplui uit de marketing van de concerns verdwenen. Dat is een gevolg van de striktere budgetten die door de constructeurs ter beschikking worden gesteld en door de grotere druk die door de dalende verkopen op de sector komt te liggen.

“Marketing is bij bedrijven een chronische zondebok,” stellen de betrokken marketeers. “Marketingresultaten zijn immers moeilijk te meten. “Ook hechten autoconstructeurs aan marketing geen even groot belang als aan de productie en de financiën. Bovendien kunnen marketingbudgetten enorm fluctueren, terwijl merkstrategieën op lange termijn worden ondermijnd door verkooptaktieken op korte termijn. Tenslotte heeft Chrysler een tendens van kostenbesparingen ingezet.”

Volgens gewezen Chrysler-marketeer Julie Roehm heeft een topmarketeer bij een autoconstructeur op dit ogenblik een overlevingsperiode van ongeveer twee jaar. “Marketing is zo zichtbaar en iedereen denkt te begrijpen wat marketing inhoudt,” stelt ze. “Op die manier wordt het in moeilijke tijden voor velen gemakkelijk om alle schuld op het marketing-departement af te schuiven.”

Roehm voegt er aan toe dat autoconstructeurs nieuwe modellen met veel bombarie aankondigen, maar het nalaten om aandacht te besteden aan de verdere marketing. “Daarom is het voor marketeers heel moeilijk om succes op lange termijn aan te tonen,” stipt ze aan. “Zelfs de meest intelligente bedrijfsleiders wijzen steeds op de nood aan verkoop op korte termijn, zelfs als we benadrukken dat inspanningen om de merkwaarde te verhogen, het gemakkelijker maakt om auto’s te verkopen.”

Een deel van het probleem zit volgens Jan Thompson – gewezen marketeer bij Nissan North America – bij het veranderende medialandschap. “Marketeers moeten omgaan met tientallen vormen van nieuwe media, naast de traditionele reclamekanalen zoals gedrukte uitgaves, radio en televisie,” voert ze aan. “Dit vereist steeds meer tijd en expertise.