managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 6th, 2007

De Britse premier Gordon Brown heeft groen licht gegeven voor het Crossrailproject dat al jaren aansleepte. Crossrail is een nieuwe spoorlijn die Oost- en West-Londen verbindt. De kosten zijn geraamd op 16 miljard pond. Het project is volgens Brown van een enorm belang, niet alleen voor Londen, maar voor het hele land. “Dit is een grote dag voor Londen, Crossrail en de Britse economie,” aldus Gordon Brown. Tegen 2010 moet de bouw beginnen. Het einde van de werken is voorzien tegen 2017. Na aanslepende onderhandelingen komt de Britse staat voor een derde van de kosten over de brug. Een ander derde wordt opgehaald in de privésector. De rest zal bekostigd worden met de uitbating van de spoorlijn. De nieuwe spoorlijn moet de Londense City, de zakenbuurt, verbinden met de luchthaven Heathrow.

Drie van de negentien beschuldigden in het Swissair-proces in het Zwitserse Bülach hebben beroep aangetekend in verband met de regeling van de kosten en de schadevergoedingen. Philippe Bruggisser, de voormalige topman van het failliete Swissair, Jan Litwinski en Peter Somaglia verzetten zich tegen een verlaagde schadevergoeding. Ondanks zijn vrijspraak moet Bruggisser, net zoals de andere beschuldigden, drie vijfde van de proceskosten betalen. De districtsrechtbank van Bülach, waarvoor de zaak werd gevoerd, meende dat de voormalige baas van de luchtvaartmaatschappij een Poolse wet overtrad door in het verleden bepaalde betalingen in Polen te doen. Daardoor kreeg Bruggisser een verlaagde vergoeding van 48.702 euro toegekend, Jan Litwinski 19.406 euro en Peter Somaglia 14.048 euro

Peter Fincham, het hoofd van de zender BBC1, heeft ontslag genomen. Een controverse over uitgezonden beelden die de indruk wekten dat koningin Elizabeth II abrupt een poseersessie bij fotografe Annie Leibovitz verliet, is hem fataal geworden. De BBC bood in juli de koningin excuses aan voor de beelden. In de trailer voor een BBC-documentaire leek het alsof de koningin plotseling wegliep nadat Leibovitz haar had gevraagd haar kroon af te doen voor de foto. In werkelijkheid was de koningin niet weggelopen. De BBC moest toegeven dat de voorstelling van de feiten niet helemaal strookte met de werkelijkheid. Ook fotografe Annie Leibowitz kreeg verontschuldigingen aangeboden. De koningin zou wel geweigerd hebben om haar tiara af te zetten toen fotografe Leibovitz vroeg om een foto zonder kroon te maken.

Gokspelletjes zullen een belangrijke markt worden voor de gsm-operatoren. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Juniper Research. Loterijen, weddenschappen en andere geldspelletjes op mobiele telefoons zijn een boomende markt. Tegen 2010 zal de sector wereldwijd 380 miljoen spelers tellen, die jaarlijks 12 miljard dollar zullen inzetten. De geldspellen zouden binnen drie jaar zelfs de populairste dienst op gsm’s worden, onder meer door de vereenvoudigde betalingssystemen. Loterijen op de gsm zijn al ruim verspreid in het Verre Oosten. Juniper Research verwacht dat ook de staatsloterijen in Europa op middellange termijn steeds meer beroep zullen doen op mobiele telefonie. Tegen 2012 zouden winsten van de spelers gestegen zullen zijn tot 3,2 miljard dollar, tegenover 106 miljoen dollar vandaag.

Het Amerikaanse Boeing beheert een Brits defensieproject ter waarde van 60 miljard pond. Boeing en en zijn partner Thales moeten vanaf 2012 instaan voor de vervanging van duizenden militaire voertuigen. Het project luistert naar de codenaam FRES, wat staat voor Future Rapid Effect System. Het is de bedoeling dat er vier soorten legervoertuigen worden aangeleverd voor verkenningsopdrachten en ordehandhaving. De hoge kostprijs van de aankooporder is het gevolg van de beoogde communicatie-integratie van de voertuigen met ander militair materieel, zoals satellieten, gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen. De eerste tests met drie types voertuigen gaan nog dit jaar van start. Boeing-Thales kreeg de voorkeur op onder meer Finmeccanica, General Dynamics, Lockheed Martin en Ultra Electronics.

De Italiaanse energiegroep Enel en zijn Spaanse partner Acciona hebben 92,1 procent van de Spaanse stroomproducent Endesa in handen. De overnamestrijd duurde 25 maanden. Het bod van Enel en Acciona bedraagt ongeveer 42,5 miljard euro, veel meer dan Gas Naturel en E.ON, twee andere gegadigden, wilden bieden. Door de overname verdubbelt Enel zijn productiepark. Endesa telt 22 miljoen klanten en bezit honderden elektriciteitsinstallaties in Spanje en Latijns-Amerika. Enel investeerde de voorbije jaren fors in Oost-Europa om minder afhankelijk te worden van zijn Italiaanse thuismarkt. Voor Acciona is het belang in Endesa een belangrijke diversifiëring die het bouwbedrijf minder afhankelijk maakt van de Spaanse vastgoedmarkt.

Het Amerikaanse conglomeraat General Electric gaat zeven gloeilampenfabrieken sluiten in de Verenigde Staten en Brazilië. De vraag naar gloeilampen valt wereldwijd terug door het succes van spaarlampen. De verkoop van traditionele gloeilampen boert al een tijd achteruit. De daling bedraagt volgens General Electric minstens 10 procent per jaar. De gloeilamp verspilt veel energie in de vorm van warmte. Consumenten kiezen voor energiezuinigere lampen en ook overheden moedigen het verdwijnen van de gloeilamp aan. In Australië zijn gloeilampen vanaf 2010 verboden. Nederland is van plan dat voorbeeld een jaar later te volgen. Ook de Europese Commissie werkt aan nieuwe bijzonder strenge productnormen voor lampen. De herstructurering bij General Electric kost ruim 1.400 banen.

De directie van de autobouwer Mercedes heeft de sluiting aangekondigd van de fabriek in Barcelona. De vestiging telt 420 werknemers. Volgens de Spaanse vakbonden kondigde de directie aan dat de fabriek uit Barcelona verhuist, zonder een nieuwe locatie te benoemen. Het is volgens de vakbond niet duidelijk of de fabriek in Europa blijft of niet. Een deel van de productie zou de directie voortaan uitbesteden aan onderaannemers. De vestiging in Barcelona is één van de twee vestigingen van Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, in Spanje. De vestiging produceert onderdelen voor de tweede Mercedes-fabriek op Spaanse bodem in het Baskische Vitoria. Daar werken 3.400 mensen aan de productie van de modellen Vito en Viano.

Investeringen in wetenschappelijk onderzoek stegen dit jaar wereldwijd met 10 procent. In Europa viel de toename met 7,4 procent iets lager uit. Dat blijkt uit het jaarlijkse scorebord van de Europese Commissie. Vorig jaar tekende Europa slechts een toename op van de investeringen in onderzoek met 5,3 procent. Het EU-Commissielid voor Wetenschapsbeleid, Janez Potocnik, roept op tot een verdere verhoging en consolidering van privé-investeringen in onderzoek en ontwikkeling. De investeringen van tweeduizend bedrijven zijn samen zijn goed voor 372 miljard euro en vertegenwoordigen 85 procent van alle bedrijfsinvesteringen in wetenschappelijk onderzoek wereldwijd. België heeft 3 bedrijven in de top 100. UCB staat op 35ste plaats, gevolgd door Solvay (41) en Agfa-Gevaert (88).

De Italiaanse premier Romano Prodi praat in Kazachstan over enkele recente ontwikkelingen in de energiesector in het Centraal-Aziatische land. Sinds enkele weken is er een conflict tussen het Italiaanse concern Eni en de Kazachse overheid over Kashagan, het grootste olieveld ter wereld. Kazakstan keurde ook een omstreden energiewet goed. Volgens de tekst kan de Kazachse overheid voortaan eenzijdig contracten met binnen- en buitenlandse energieconcerns wijzigen of opzeggen als zij oordeelt dat de nationale veiligheid in het gedrang is. ‘Met deze tekst hopen we het belang van ons land in de sector van de natuurlijke rijkdommen te versterken,” aldus de Kazakse regering. De goedkeuring van de wet lokte onmiddellijk voor bezorgde reacties uit van westerse bedrijven.

Meer Nieuws