managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Online fraude neemt alsmaar toe

Posted by managing21 on oktober 4th, 2007

De online fraude met kredietkaarten neemt alsmaar toe. Dat blijkt uit een onderzoek van Apacs, de Britse sectororganisatie van kredietkaartuitgevers en financiële instellingen. Een groot gedeelte daarvan is te wijten aan online betalingen. Vooral internationale betalingen vormen volgens het rapport een dankbaar terrein voor fraudeurs. Betere beveilingsmaatregelen leveren volgens Apacs echter resultaten op.

“De totale kredietkaartenfraude is volgens Apacs in Groot-Brittannië tijdens de eerste helft van dit jaar met 26 procent toegenomen,” aldus het magazine Direct News. “Die groei was vooral te wijten aan fraude met Britse kredietkaarten in het buitenland. Daar werd immers een stijging met 126 procent genoteerd. De fraude met online betalingen, telemarketing en postorders steeg met 44 procent.”

De fraude met online betalingsmogelijkheden stijgt volgens Apacs van jaar tot jaar. “Dit fenomeen moet echter ook gezien worden tegen een achtergrond van het stijgend online betaalverkeer,” aldus de organisatie. “Steeds meer mensen shoppen online en ook andere financiële transacties worden veelvuldiger via het internet afgehandeld.” Volgens Apacs is het aantal online shoppers het voorbije jaar met 157 procent toegenomen.

Betere beveiligingsmaatregelen kunnen volgens Apacs de fraude echter afremmen. “Door het invoeren van persoonlijke identificatienummers en het gebruik van chip-technologie is de fraude bij de Britse detailhandel met 11 procent gedaald en bij bankautomaten zelfs met 57 procent,” wordt er opgemerkt.