managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Westers leiderschap is voorbijgestreefd

Posted by managing21 on oktober 7th, 2007

De stijl van het West-Europese leiderschap past niet meer in een wereld die steeds globaler en divers wordt. Dat stelt Juana Bordas, president van Mestiza Leadership International, in haar boek `Salsa, Soul, and Spirit: Leadership for a Multicultural Age’. Bordas doet in haar boek een pleidooi voor diversiteit en daar is salsa een metafoor van. Daarnaast vraagt zij ook aandacht voor sociale onverantwoordelijkheid.

“Door de globalisering zullen steeds meer bedrijven mensen van diverse nationaliteiten, religies, leeftijden en rassen in dienst nemen,” aldus Bordas. “Maar veel bedrijven gaan nog altijd uit van een blank, mannelijk en autoritair model. Ze begaan daarmee een grote vergissing en laten kansen liggen door niet in te spelen op de mogelijkheden die een gediversifieerd leiderschap bieden.”

Door een multicultureel leiderschap creëert een bedrijf volgens Bordas niet alleen een betere en aangenamere werkomgeving, maar zal het ook beter in staat zijn om in te spelen op de behoeftes van zijn multiculturele klanten. “Bedrijven die in de globalisering willen overleven, moeten dan ook omschakelen op een multicultureel leiderschap,” voert ze aan. “Bovendien moet in de werkomgeving een groepsgevoel heersen in plaats van een individuele instelling.”