managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 10th, 2007

Het Zuid-Afrikaans-Amerikaanse bierconcern SABMiller en de Amerikaans-Canadese biergroep Molson Coors gaan hun respectieve activiteiten in de Verenigde Staten fuseren. In de nieuwe joint venture MillerCoors zullen SABMiller en Molson Coors elk 50 procent van de stemrechten hebben, maar op basis van de economische waarde van de ingebrachte activa zal SABMiller 58 procent controleren en Molson Coors 42 procent. MillerCoors zal goed zijn voor een totaal biervolume van 81 miljoen hectoliter per jaar en een omzet van ongeveer 6,6 miljard dollar. De samensmelting van de Amerikaanse activiteiten zou voor zowat 500 miljoen dollar aan synergievoordelen opleveren, die vanaf het derde gezamenlijke jaar volop voelbaar zullen zijn. De transactie zou eind dit jaar afgerond moeten worden.

Oekraïne en de Russische gasgigant Gazprom hebben een akkoord ondertekend over de openstaande Oekraïense schuld. Dat conflict dreigde uit te draaien op een nieuwe gascrisis tussen beide landen. Gazprom had vorige week aangekondigd dat het de levering van gas aan Oekraïne zou verminderen als het land zijn openstaande schuld van 1,3 miljard dollar niet afloste voor eind oktober. “Er is een akkoord voor de regeling van de Oekraïense schuld voor het gas dat dit jaar geleverd werd,” aldus Gazprom. “Het bevestigt het bedrag van de schuld en de wijze van terugbetaling voor 1 november.” Begin 2006 leidde een gelijkaardig conflict tussen Gazprom en Oekraïne tot een verstoring van de gasleveringen aan sommige Europese landen.

De groep achter de internetzoekmachine Google heeft met de aankoop van de Finse softwarefirma Jaiku de plannen om zich te vestigen op de markt van de mobiele telefonie kracht bijgezet. Met Jaiku kunnen gebruikers onderweg hun vrienden op de hoogte houden van hun actuele activiteiten. Financiële details over de overname werden niet bekend gemaakt. Jaiku zal voor het ogenblik geen nieuwe gebruikers aannemen en zal zich concentreren op de uitbreiding van meerdere functies. Jaiku is vergelijkbaar met Twitter, een andere populaire software die gelijkaardige diensten aanbiedt. De speculaties over de plannen van Google om toe te treden tot de markt van de mobiele telefonie, klinken de laatste weken steeds luider.

De Amerikaanse computerproducent Gateway, die zelf overgenomen wordt door het Taiwanese Acer, heeft een overeenkomst om zijn Europese sectorgenoot Packard Bell over te nemen. Deze deal zou Packard Bell uit de handen houden van Lenovo, de Chinese concurrent van Acer. Lenovo zei in augustus geïnteresseerd te zijn in Packard Bell. Het gaat meer bepaald om een deal tussen Gateway en John Hui, de grootste aandeelhouder van Packard Bell. Acer zou bereid zijn de overname te financieren. Het geld – volgens een bron minder dan 100 miljoen dollar – komt bovenop de 710 miljoen dollar die Acer neertelt voor Gateway. De overname van Gateway door Acer zou van de Taiwanezen de op twee na grootste pc-maker ter wereld maken, met 8,8 procent van de markt. Lenovo haalt 7,9 procent.

Olieproducent Chevron waarschuwt dat de nettowinst in het derde kwartaal significant lager zal zijn dan de recordwinst van 5,4 miljard dollar in het tweede kwartaal van dit jaar. De lagere winst is volgens het bedrijf het gevolg van een scherpe daling in de marges bij raffinage, marketing en transport, de zogenoemde downstream-activiteiten, en de impact van eenmalige items. Chevron zal in het derde kwartaal een eenmalige boekwinst realiseren van ongeveer 260 miljoen dollar op de verkoop van marketingonderdelen in de Benelux, terwijl in het tweede kwartaal nog sprake was van een eenmalige boekwinst van 680 miljoen dollar uit de verkoop van het belang in Dynegy. Daarnaast verwacht Chevron een eenmalige last te nemen van 700 miljoen dollar voor afwaarderingen en belastingaanpassingen.

Het Nederlandse Hagemeyer is van mening dat het voorgenomen overnamebod van Sonepar de onderneming significant onderwaardeert. Dat heeft Hagemeyer gezegd in een reactie op het vijandige bod dat de Franse branchegenoot uitgebracht en dat rond een bedrag van 2,51 miljard euro zou draaien. Het bestuur en de commissarissen van Hagemeyer zijn naar eigen zeggen van plan om Sonepar te ontmoeten om het Franse bedrijf in staat te stellen zijn intenties te verduidelijken. Door de overnamespeculatie ging het aandeel van Hagemeyer de jongste tijd fors omhoog. Onlangs hadden Hagemeyer-woordvoerders verduidelijkt dat het Nederlandse bedrijf nog niet te koop stond. Sonepar Group behaalde in 2006 een omzet van 9,45 miljard euro.

De Britse openbare omroep BBC schrapt 2.000 banen. Volgens bepaalde bronnen zou het jongste herstructureringsplan zelfs 2.800 minder jobs kunnen omvatten. De Britse openbare omroep heeft in de jongste jaren al een reeks herstructureringen achter de rug. Twee jaar geleden sneuvelden bij een herstructurering al 3.780 banen. In 2004 telde de BBC nog 27.600 werknemers. Vandaag zijn er 23.000 of ongeveer 17 procent minder. De BBC realiseert jaarlijks een omzet van 5,8 miljard euro. Zo’n 4,3 miljard euro daarvan komt van het kijk- en luistergeld. De groei van het kijk- en luistergeld, dat op dit ogenblik 140 euro per huishouden bedraagt, ligt lager dan de budgettaire vooruitzichten van Mark Thompson, de topman van de Britse omroep.

Het Nederlandse bedrijf Stork Aerospace heeft een aanzienlijke order verworven voor ontwerp en bouw van de opvolgers van de Gulfstream 5, de Amerikaanse zakenjet die snel lange afstanden kan vliegen. Daarmee is een omzet gemoeid van ongeveer 600 miljoen dollar. Stork maakte de order zelf bekend, maar wilde om commercieel vertrouwelijke redenen de naam van de vliegtuigbouwer of het vliegtuigtype niet prijsgeven. Volgens ingewijden gaat het echter om de Gulfstream 6. De nieuwe, supersnelle zakenjet voor lange afstanden zal naar verwachting in maart volgend jaar door moederconcern General Dynamics worden gelanceerd. Ook de voormalige Boeing-dochter Spirit neemt aan het nieuwe Gulfstream-project deel.

De Europese Commissie gaat de volgende zes jaar rond een half miljard euro vrijmaken voor onderzoek naar de mogelijkheden om waterstof als brandstof in bijvoorbeeld auto’s te gebruiken. De Europese Commissie verwacht dat industriële partners eenzelfde bedrag op tafel leggen. De plannen van de Europese Commissie moeten nog definitief bekrachtigd worden. Ze passen in het Europese streven om olie en gas te vervangen door schonere brandstoffen. Waterstof is een hernieuwbare energiebron, die nooit opraakt. Probleem is nu nog dat er erg veel energie nodig is om waterstof te maken. Op dit ogenblik moet ongeveer evenveel energie geïnvesteerd worden als er kan gegenereerd worden. Daarom is er meer onderzoek nodig.

Vanaf volgend jaar zal de Europese Unie geen plafonds meer hanteren voor de invoer van textiel uit China. Wel gaan de Europeanen en de Chinezen gedurende één jaar de export van Chinees textiel naar Europa onder speciaal toezicht plaatsen. “Een systeem van gemeenschappelijk toezicht biedt de Europese producenten en handelaars voorspelbaarheid en het geeft ook een duidelijk beeld van de toekomstige ontwikkelingen op een moment dat we de laatste stappen zetten naar een volledige vrijmaking van de handel in textiel en kledij,” zo verdedigde Europees Commissaris voor handel Peter Mandelson het akkoord. Na de volledige vrijmaking van de textielhandel in januari 2005 werden de Europese markten overspoeld door goedkope kledij uit China.

Meer Nieuws