managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Scheepvaart vervuilender dan gedacht

Posted by managing21 on oktober 10th, 2007

De negatieve gevolgen van scheepvaart voor het milieu zijn veel ernstiger dan tot nog toe werd aangenomen. De sector stoot bijna twee keer zo veel broeikasgassen uit dan de luchtvaartindustrie. Dat blijkt uit een onderzoek van de International Maritime Organization (IMO). De wereldwijde vloot zou volgens de onderzoekers meer dan één miljard ton broeikasgassen uitstoten.

Geraamd wordt dat de luchtvaartindustrie jaarlijks 650 miljoen ton broeikasgassen uitstoot. Lang werd aangenomen dat die sector daarmee vervuilender was dan de scheepvaart, die volgens eerdere schattingen aan een uitstoot van 600 miljoen ton gekomen zijn. Maar uit de cijfers van de International Maritime Organisation klopt dat cijfer niet en zou de scheepvaart een uitstoot van meer dan één miljard ton per jaar vertegenwoordigen.

“Als er geen maatregelen worden genomen, zal de uitstoot van de scheepvaart volgens het onderzoek tegen het eind van het volgende decennium nog eens met 75 procent stijgen,” schrijft de Britse krant The Independent. “Nochtans zijn de aanvallen op de scheepvaart, in vergelijking met andere sectoren, over de uitstoot van broeikasgassen relatief beperkt gebleven.”

De sector weet volgens de onderzoekers zelf heel goed dat de scheepvaart weinig aandacht heeft besteed aan milieuproblematiek. “Maar ze is daar ook niet echt aangezet,” aldus nog het rapport. “Bij politici staat de scheepvaart laag op de milieuprioriteitenlijst.”