managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Aziatische zoekmachines rukken op

Posted by managing21 on oktober 10th, 2007

Elke minuut worden er op het internet wereldwijd 1,4 miljoen zoekopdrachten ingevoerd. De meeste daarvan gebeuren op de website van Google. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau ComScore over het online zoekgedrag tijdens de maand augustus. Opvallend in de cijfers is echter vooral dat het Chinese Baidu en het Zuid-Koreaanse NHN zich in de top vijf hebben kunnen nestelen.

Volgens ComScore heeft Google tijdens de maand augustus wereldwijd meer dan 37 miljard zoekopdrachten verwerkt. Dat is ongeveer 60 procent van alle zoekopdrachten die werden ingevoerd. In de Verenigde Staten heeft Google slechts een aandeel van 50 procent. Yahoo staat op de tweede plaats met 8,5 miljard zoekopdrachten, gevolgd door Baidu (3,3 miljard), Microsoft (2,2 miljard) en NHN (2 miljard).

“China is één van de weinige landen waar Google niet de dominantste speler is,” aldus ComScore. “Baidu toont daar aan hoe een regionale speler door een complete controle over een grote markt toch nog tot de absolute wereldtop kan doordringen. Aangezien de Chinese internetbevolking nog steeds gevoelig blijft groeien, zal ook Baidu vermoedelijk in de toekomst wellicht nog hoger storen.”

Volgens de ramingen van ComScore hebben tijdens de maand augustus ongeveer 750 miljoen mensen een online zoekopdracht ingevoerd. Het gemiddelde ligt op ongeveer 80 zoekopdrachten per persoon.