managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Lexus lanceert aanval op Duitse luxewagens

Posted by managing21 on oktober 10th, 2007

Autoconstructeur Lexus brengt volgende lente het sportmodel ISF op de markt. De Lexus ISF wil de concurrentie aangaan met luxewagens zoals de Duitse modellen BMW, Porsche en Audi en de Amerikaanse Chevrolet Corvette. Lexus hoopt van zijn nieuw model volgend jaar 7.000 exemplaren te kunnen verkopen. Het belangrijkste afzetgebied blijven de Verenigde Staten, al wijzen sommige analisten ook op Europese mogelijkheden.

“Toyota-dochter Lexus heeft met zijn luxueuze personenwagens wel een uitstekende reputatie, maar is er tot nu toe niet in geslaagd om groot enthousiasme los te weken bij de autoliefhebbers,” aldus autospecialist Michael Robinet van CSM Worldwide tegenover de website MNBBC. “Maar dat enthousiasme is juist bijzonder belangrijk in de sector van de luxewagens.”

Volgens Robinet is de Lexus ISF niet noodzakelijk een model dat de winstmarges van de constructeur gevoelig zal optrekken, maar kan het type wel bezoekers naar de showrooms lokken en het imago van Lexus opdrijven. “Lexus is op zoek naar jongere kopers en wil met het nieuwe model indruk maken,” stelt hij nog. De Lexus ISF is de snelste productiewagen die de Toyota-dochter ooit heeft gebouwd.

Ook Akio Toyoda, onderdirecteur van Toyota, stelt dat Lexus een gevestigde faam heeft als een luxueus kwaliteitsmerk, maar daar nu een emotionaliteit wil aan toevoegen. “Alleen op die manier kunnen we erkend raken als een wereldwijd topmerk,” meende hij. Lexus hoopt van het nieuwe model volgend jaar ongeveer 7.000 exemplaren te kunnen verkopen. Het grootste gedeelte daarvan zou bedoeld zijn voor de Amerikaanse markt.

Volgens Paul Newton, analist bij het adviesbureau Global Insight, is het voor Aziatische luxemerken nu echter het moment om de Europese markt te bespelen. “De hoge koers van de euro maakt het de Europese constructeurs niet gemakkelijk,” voert hij aan. “Ze hebben tot nu toe grotendeels geweigerd prijsstijgingen door te voeren, maar dat zou in de nabije toekomst wel eens kunnen veranderen.”