managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa beter beveiligd tegen olierampen op zee

Posted by managing21 on oktober 12th, 2007

Europa is binnenkort beter voorbereid op grote rampen met olietankers. Dat zegt het European Maritime Safety Agency (EMSA). Met aanbesteding voor vier nieuwe exemplaren vervolledigt Europa zijn netwerk van olie-opruimschepen langs de Europese kusten. Het netwerk zal uiteindelijk uit dertien schepen bestaan, die in geval van crisis snel kunnen opgeroepen worden.

Het netwerk bestaat uit kleine tankschepen die gewoonlijk brandstof naar grotere schepen varen. Bij een grote ramp kan de Europese Unie ze snel oproepen en ombouwen met veegarmen en opslagtanks. De tankschepen werden uitgekozen op basis van hun vaste ligplaats, zodat een netwerk ontstaat langs alle Europese zeeën. Kleinere incidenten worden op nationaal vlak aangepakt.

De aanzet van het netwerk werd twee jaar geleden gegeven. Aanleiding was het ongeluk met de Prestige in 2002, toen 70.000 ton zware stookolie in de oceaan stroomde. Volgens de EMSA bleek toen dat de lidstaten van de Europese Unie nauwelijks schepen ter beschikking hadden om dit soort rampen aan te pakken. Het netwerk moet niet alleen het Kanaal en de Noordzee, één van de drukste vaarroutes van de wereld, beveiligen, maar ook de Zwarte Zee en de Oostzee, waar steeds meer Russische tankers passeren.

Tot nu toe werd er slechts één keer een bestrijdingsschip opgeroepen. Dat gebeurde in augustus na een aanvaring tussen twee schepen in Spanje. Omdat dergelijke rampen gelukkig niet dikwijls gebeuren, werd er volgens de EMSA gekozen om te werken met oproepbare schepen in plaats van te investeren in dure nieuwbouw, die grotendeels werkloos aan de kade zouden blijven liggen.