managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Venetië wil toeristen goed gedrag opleggen

Posted by managing21 on oktober 15th, 2007

De Noord-Italiaanse stad Venetië wil dat toeristen zich beter gedragen. Op en rond de beroemde Piazza San Marco wordt voortaan dan ook een strikt beleid gevoerd. Een picknick is er niet meer toegelaten en men mag er ook niet met ontbloot bovenlichaam rondslenteren. Een speciale burgerwacht moet erop toezien dat de regels nageleefd worden. Op overtredingen staan boetes tot 250 euro.

In totaal zet Venetië zeventig vrijwillige burgerwachten – meestal renteniers, studenten, huisvrouwen en gondeliers – in om het gedrag van de toeristen te verbeteren. Tussen twaalf en twee uur ’s middags trekken zij naar de Piazza San Marco om toeristen en bewoners te controleren. Er worden ook pamfletten uitgedeeld in vijf verschillende talen. Overtreders worden meestal vriendelijk terecht gewezen, maar er zijn ook boetes mogelijk.

“Niet alleen is het verboden om op het Piazza San Marco te picknicken of rond te lopen in ontbloot bovenlichaam, maar ook in kerken zijn te korte of te diep uitgesneden kledij voortaan uit den boze,” aldus het Duitse persbureau DPA. “Rondslingerend afval en graffiti kunnen eveneens aanleiding geven tot een stevige boete. Evenmin is het nog toegelaten om op de grond of trappen van gebouwen te zitten.”

De burgerwachten geven echter toe dat de toeristen de aanwijzingen goed opvolgen. “Met de Venetianen zelf hebben we meer problemen,” merken ze op. De verkopers van duivenvoer moeten eveneens opkrassen. De duiven vormen zijn een attractie op de Piazza San Marco, maar vormen eveneens een gigantisch problemen. De schade door de duivenmast wordt jaarlijks geschat op 275 euro. Venetië telt 270.000 inwoners.