managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Werkplezier teveel over het hoofd gezien

Posted by managing21 on oktober 16th, 2007

Al jaren lang neemt het aantal medewerkers dat een hoge werkdruk ervaart, steeds verder toe. Plezier in het werk zou deze trend echter kunnen keren. Dat zegt de Nederlandse ergonoom Huub Pennock. Hij voegt er aan toe dat werkplezier vaak een doorslaggevende reden is voor medewerkers om bij een bepaalde werkgever te blijven. Ook een beperkte mate van vrijheid is volgens Pennock van belang.

Volgens Pennock is werkplezier vaak een doorslaggevende reden voor medewerkers om bij een bepaalde werkgever te blijven. “Desondanks hebben leidinggevenden hier vaak geen oog voor,” stipt hij aan tegenover het magazine HR Praktijk. “Plezier op de werkvloer krijgt geen prioriteit, waardoor werknemers een toenemende werkdruk ervaren. Het lukt werkgevers ook vaak niet de werkdruk te verlagen, want die wordt veroorzaakt door diverse factoren.”

Pennock stelt dat de managers zelf een belangrijke factor vormen. “Zolang zij het belang van werkplezier niet onderkennen, zal de druk blijven toenemen,” voert hij aan. “Om de werknemer meer plezier in het werk te laten krijgen, moeten werkgevers zorgen voor duidelijkheid, inspiratie en regelvrijheid. Daardoor krijgt de medewerker het vertrouwen en plezier terug. Een beperkte mate van vrijheid doet bovendien wonderen.”